Este considerat unul dintre cei mai buni rapperi din toate timpurile, atât de fanii genului cât şi de critici.
Tupac Shakur, mai bine cunoscut ca Lesane Parish Crooks s-a nascut in Brooklyn, New York pe 16 iunie 1971. 2Pac detine in cartea recordurilor primul loc pentru cel mai bine vandut rapper, cu peste 73.000.000 de discuri vândute în întreaga lume. Când era copil, mama lui i-a schimbat numele în Tupac Amaru care înseamnă în incaşă "şarpele strălucitor".
Shakur înseamnă în arabă "mulţumită lui Dumnezeu". Din copilărie, toţi l-au numit "Prinţul Negru". La vârsta de 2 ani s-a născut sora lui, Sekiwa.
Tatăl lor, Mutulu, era membru activ al grupării Black Panther şi a fost condamnat la 60 de ani de închisoare pentru jaf şi crimă. De când a plecat Mutulu, familia a trecut prin vremuri grele. Oriunde se mutau, în Bronx, Harlem sau în alta parte, Tupac era nefericit. La vârsta de 12 ani, Tupac a descoperit pasiunile pentru actorie, poezie şi melodii de dragoste. Familia s-a mutat apoi în Baltimore, unde Tupac a studiat la Şcoala de Arte, actoria şi baletul. La această şcoală, Tupac a lăsat o impresie profundă asupra profesorilor şi arăta un mare potenţial. Din păcate, Tupac nu a putut să continue pregătirea. S-a mutat în Oakland, California cu restul familiei. Atunci a început Tupac să "umble cu lumea rea".
La 15 ani, a decoperit muzica rap, a început sa scrie texte şi să profite de trecutul lui din New York. S-a autodenumit MC New York şi a lăsat impresia oamenilor că era un dur. Până la vârsta de 20 de ani, Tupac a fost arestat de opt ori, fiind şi condamnat la 8 luni de închisoare pentru abuz sexual. În plus, a mai fost implicat în două procese, unul dintre ele din cauză ca a fost implicat într-o altercaţie între bande.
Tupac s-a alăturat trupei de rap Digital Underground ca dansator. Nu la mult timp după ce trupa a ajuns foarte cunoscută, Tupac a lansat primul lui album, "2pacalypse Now", care a fost un succes. Hit-ul "Brenda's Got A Baby" l-a lansat pe Tupac în lumea muzicii. Datorită talentului său, a primit un rol în filmul Juice. Tupac a lansat apoi albumul "Strictly for my N.I.G.G.A.Z.", care a fost un mare succes şi chiar a intrat în topuri.
În noiembrie 1994, a fost împuşcat de 5 ori în timpul unui jaf în care hoţii au dispărut cu bijuterii în valoare de 40.000 de dolari. Tupac şi-a revenit în mod miraculos şi a produs realizările artistice cele mai impresionante, inclusiv albumul "Me Against The World" în anul 1995.
Ca actor, Tupac a cunoscut succesul în filmul "Poetic Justice" în care a apărut alături de Janet Jackson. Rolul l-a făcut pe Tupac şi mai cunoscut şi a dovedit lumii că are talent şi ca actor. A mai jucat apoi în filmul "Above The Rim". Pe 7 septembrie 1996, 2Pac, era în Las Vegas, la un meci de box între Bruce Seldom şi Mike Tyson. După acest meci se ia la bătaie cu Orlando "Baby Lane" Anderson, membru "Southside Crips". Bătaia a fost filmată de camerele video ale hotelului unde a avut loc altercaţia. După acest conflict, a plecat împreună cu Suge Knight în clubul deţinut de casa lui de discuri, Death Row.
În jurul orei 23:00, în timp ce s-au oprit la intersecţia dintre East Flamingo Road şi strada Koval Lane, 2Pac a fost împuşcat dintr-o maşină ce a trecut prin dreptul lor fără să oprească. Sakur a fost lovit de 4 din cele 12 gloanţe tintite asupra sa, 2 gloanţe i-au lovit pieptul, unul în braţ iar altul l-a nimerit în zona fetei. Însă pe Suge Knight, care conducea maşina, nu l-a nimerit niciun glonţ şi a avut doar câteva zgârieturi de la geamul spart. După incident, cei doi au fost duşi la spitalul "Universital Medical Center". 6 zile mai târziu, pe 13 septembrie 1996, 2pac a murit. Familia şi prietenii l-au incinerat, iar cenuşa a fost împrăştiată în Oceanul Pacific.
căutare personalizată
joi, 28 octombrie 2010
miercuri, 27 octombrie 2010
Christina Aguilera
Christina Maria Aguilera s-a născut pe 18 decembrie 1980, în Staten Island, New York, provenind dintr-o familie în care tatăl (Fausto Wagner Xavier Aguilera) era sergent în armata SUA, iar mama (Shelly Loraine) profesoară de limba spaniolă.
Părinţii ei au divorţat pe când avea numai 7 ani, mama luând cele două fiice şi stabilindu-se în Wexford, Pennsylvania. În următorul an, Christina (Xtina) apare la Star Search unde interpretează hit-ul lui Whitney Houston, Greatest Love of All, iar patru ani mai târziu( în 1993), Christina participă alături de Britney Spears şi viitorii N'Sync la show-ul de televiziune, The New Mickey Mouse Club pe canalul Disney. În 1998 înregistrează la RCA Records, Reflection pentru filmul Mulan. La şaptesprezece ani, Aguilera vine în România şi participă la festivalul Cerbul de Aur, unde nu câştigă niciun premiu după ce interpretează două melodii ale Dianei Ross şi Sheryl Crow. În 1999 artista scoate primul album, intitulat simplu Christina Aguilera, iar single-ul Genie in a bottle urcă rapid în topuri, unde staţionează pentru 5 saptamani.
Albumul s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare numai în SUA şi 16 milioane la nivel mondial. Piesele What a girl wants, Come on over baby, se plasează rapid pe locul 1 in topuri. În 2000 Aguilera este nominalizată la secţiunea Cea mai buna voce pop feminina la premiile Grammy şi câştigă Debutul anului. Pentru Mi reflejo, Christina care nu vorbea spaniola învaţă versurile melodiilor fonetic, albumul fiind o versiune în limba spaniolă a primului ei disc. Anul 2001 vine cu surprize placute, Xtina câstigă la gala Latin Grammy Awards premiul pentru Cea mai buna voce pop iar Mi reflejo se vinde în întreaga lume în 3,5 milioane de copii.
Urmeaza colaborarea cu Ricky Martin pentru piesa Nobody wants to be lonely şi cu Lil Kim, Mya şi Pink pentru Lady Marmalade. Perioada anilor 2002-2003, când Christina lansează albumul Stripped aduce o nouă înfăţişare şi o altă abordare a pieselor. Artista se bazează mai mult pe o imagine cu încărcătură sexuală, şochează în videoclipul piesei Dirrty, pozează topless pentru revista Rolling Stone, dar Beautiful îi scoate în evidenţă şi o latură mai soft, plus ca îi aduce un nou Grammy pentru Cea mai bună voce pop feminina. Christina Aguilera l-a însoţit pe Justin Timberlake pe teritoriul SUA în turneul acestuia, Justified acesta fiind declarat de revista Rolling Stone drept Cel mai bun turneu al anului.
Xtina devine model al casei Versace, iar la gala Mtv Video Music Awards o sărută pe Madonna, gest urmat şi de Britney Spears. Anul 2004 îi aduce un contract cu Mercedes Benz a cărei imagine devine, numeroase colaborări cu Nelly (piesa Tilt Ya Head Back), Herbie Hancock (A song for you, cover dupa Leon Russell), Andrea Bocelli (Somos novios), Diana Ross şi Westlife. În 2006, Christina lucrează cu Dj Premier şi Linda Perry pentru albumul Back to basics care a intrat în top Billboard pe locul 1. Influenţele de jazz şi blues din anii '20-'30, în stilul Ettei James şi al lui Billie Holiday o arată mai matură şi provocatoare dar nu vulgară ca în perioada albumului Stripped. Single-ul Ain't no other man îi aduce cel de-al patrulea premiu Grammy din carieră. Turneul Back to Basics este considerat cel mai de succes turneu al unei artiste în anul 2007. În acest moment ea lucrează la cel de-al patrulea album, nedezvăluind niciun indiciu despre stilul abordat.
Viata personală a Christinei nu a fost şi nici nu este foarte liniştită. L-a acuzat pe tatăl său că a abuzat-o psihic şi emoţional în copilarie şi că era prea protector şi foarte controlat, aceste lucruri regăsindu-se în piesele I'm ok(de pe Stripped) şi Oh Mother (de pe Back to basics), iar după divorţul părinţilor săi ea a rupt orice legătură cu tatăl său. S-a pretins că avut o relaţie cu Vj-ul Mtv Carson Daly şi că ar fi avut o legătură cu Eminem şi cu solistul formaţiei Limp Bizkit. În 2001 se desparte de dansatorul de origine portoricană Jorge Santos, cu care era împreuna de doi ani şi incepe la sfârşitul anului 2002 o relaţie cu producătorul Jordan Bratman, cei doi căsătorindu-se în 2005. Pe 18 ianuarie se naşte primul copil al cuplului, Max Liron Bratman. A avut conflicte cu Pink, care a ridiculizat-o în turneul său şi cu Kelly Osborne care a făcut-o "vaca" la Mtv Europe Awards.
De-a lungul carierei, Christina s-a implicat într-o serie de acţiuni caritabile. A semnat o petiţie PETA spre guvernul sud-coreean cerând oprirea eutanasierii animalelor în scopuri gastronomice, contribuie cu sume de bani la Women's Center & Shelter of Greater Pittsburgh, este împotriva discriminării persoanelor gay şi se implică în lupta împotriva SIDA, participând la SIDA Project Angeles Artists Against SIDA: What's going on?.
Părinţii ei au divorţat pe când avea numai 7 ani, mama luând cele două fiice şi stabilindu-se în Wexford, Pennsylvania. În următorul an, Christina (Xtina) apare la Star Search unde interpretează hit-ul lui Whitney Houston, Greatest Love of All, iar patru ani mai târziu( în 1993), Christina participă alături de Britney Spears şi viitorii N'Sync la show-ul de televiziune, The New Mickey Mouse Club pe canalul Disney. În 1998 înregistrează la RCA Records, Reflection pentru filmul Mulan. La şaptesprezece ani, Aguilera vine în România şi participă la festivalul Cerbul de Aur, unde nu câştigă niciun premiu după ce interpretează două melodii ale Dianei Ross şi Sheryl Crow. În 1999 artista scoate primul album, intitulat simplu Christina Aguilera, iar single-ul Genie in a bottle urcă rapid în topuri, unde staţionează pentru 5 saptamani.
Albumul s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare numai în SUA şi 16 milioane la nivel mondial. Piesele What a girl wants, Come on over baby, se plasează rapid pe locul 1 in topuri. În 2000 Aguilera este nominalizată la secţiunea Cea mai buna voce pop feminina la premiile Grammy şi câştigă Debutul anului. Pentru Mi reflejo, Christina care nu vorbea spaniola învaţă versurile melodiilor fonetic, albumul fiind o versiune în limba spaniolă a primului ei disc. Anul 2001 vine cu surprize placute, Xtina câstigă la gala Latin Grammy Awards premiul pentru Cea mai buna voce pop iar Mi reflejo se vinde în întreaga lume în 3,5 milioane de copii.
Urmeaza colaborarea cu Ricky Martin pentru piesa Nobody wants to be lonely şi cu Lil Kim, Mya şi Pink pentru Lady Marmalade. Perioada anilor 2002-2003, când Christina lansează albumul Stripped aduce o nouă înfăţişare şi o altă abordare a pieselor. Artista se bazează mai mult pe o imagine cu încărcătură sexuală, şochează în videoclipul piesei Dirrty, pozează topless pentru revista Rolling Stone, dar Beautiful îi scoate în evidenţă şi o latură mai soft, plus ca îi aduce un nou Grammy pentru Cea mai bună voce pop feminina. Christina Aguilera l-a însoţit pe Justin Timberlake pe teritoriul SUA în turneul acestuia, Justified acesta fiind declarat de revista Rolling Stone drept Cel mai bun turneu al anului.
Xtina devine model al casei Versace, iar la gala Mtv Video Music Awards o sărută pe Madonna, gest urmat şi de Britney Spears. Anul 2004 îi aduce un contract cu Mercedes Benz a cărei imagine devine, numeroase colaborări cu Nelly (piesa Tilt Ya Head Back), Herbie Hancock (A song for you, cover dupa Leon Russell), Andrea Bocelli (Somos novios), Diana Ross şi Westlife. În 2006, Christina lucrează cu Dj Premier şi Linda Perry pentru albumul Back to basics care a intrat în top Billboard pe locul 1. Influenţele de jazz şi blues din anii '20-'30, în stilul Ettei James şi al lui Billie Holiday o arată mai matură şi provocatoare dar nu vulgară ca în perioada albumului Stripped. Single-ul Ain't no other man îi aduce cel de-al patrulea premiu Grammy din carieră. Turneul Back to Basics este considerat cel mai de succes turneu al unei artiste în anul 2007. În acest moment ea lucrează la cel de-al patrulea album, nedezvăluind niciun indiciu despre stilul abordat.
Viata personală a Christinei nu a fost şi nici nu este foarte liniştită. L-a acuzat pe tatăl său că a abuzat-o psihic şi emoţional în copilarie şi că era prea protector şi foarte controlat, aceste lucruri regăsindu-se în piesele I'm ok(de pe Stripped) şi Oh Mother (de pe Back to basics), iar după divorţul părinţilor săi ea a rupt orice legătură cu tatăl său. S-a pretins că avut o relaţie cu Vj-ul Mtv Carson Daly şi că ar fi avut o legătură cu Eminem şi cu solistul formaţiei Limp Bizkit. În 2001 se desparte de dansatorul de origine portoricană Jorge Santos, cu care era împreuna de doi ani şi incepe la sfârşitul anului 2002 o relaţie cu producătorul Jordan Bratman, cei doi căsătorindu-se în 2005. Pe 18 ianuarie se naşte primul copil al cuplului, Max Liron Bratman. A avut conflicte cu Pink, care a ridiculizat-o în turneul său şi cu Kelly Osborne care a făcut-o "vaca" la Mtv Europe Awards.
De-a lungul carierei, Christina s-a implicat într-o serie de acţiuni caritabile. A semnat o petiţie PETA spre guvernul sud-coreean cerând oprirea eutanasierii animalelor în scopuri gastronomice, contribuie cu sume de bani la Women's Center & Shelter of Greater Pittsburgh, este împotriva discriminării persoanelor gay şi se implică în lupta împotriva SIDA, participând la SIDA Project Angeles Artists Against SIDA: What's going on?.
luni, 25 octombrie 2010
Madonna
Madonna Louise Ciccone Ritchie, nascuta pe 16 august 1958, este una dintre cele mai celebre artiste americane. Nascuta in Bay City, Michigan si crescuta in Rochester Hills, Michigan, Madonna s-a mutat la New York pentru a urma o cariera in dansul modern. Dupa ce a facut parte din formatii de pop precum Breakfast Club si Emmy, ea a debutat cu albumul "Madonna", in 1983.
Descrisa de numeroase ori drept " una dintre cele mai bune artiste pop ale tuturor timpurilor", numita si "Queen of Pop (Regina Pop-ului)", ea este şi cea mai bine vanduta cantareata a secolului XX, potrivit Recording Industry Association of America, cu peste 200 de milioane de albume vandute in intreaga lume.
Fiica a inginerului italiano-american Silvio Ciccone si a Madonnei Fortin, Louise si-a petrecut intreaga sa copilarie in Pontiac, o suburbie a orasului Detroit. Mama sa a murit de cancer mamar in decembrie 1963, cand Madonna avea doar cinci iar tatal sau s-a recasatorit cu Joan Gostafson, angajata familiei.
La varsta de 14 ani Madonna incepe sa ia lectii de dans impotriva vointei tatalui sau, avandu-l ca profesor pe Chrystopher Flynn.
A frecventat cursurile scolii Rochester Adams High School, unde s-a remarcat prin rezultatele scolare si ca membra a echipei de majorete. Si-a incheiat studiile preuniversitare in 1976, iar in 1978 a intrat la Facultatea de Dans din Michigan. In anul urmator, cu doar 35 de dolari in buzunar, Madonna s-a mutat la New York, avand ca obiectiv inceperea unei cariere ca dansatoare.
In 1982 Madonna intemeiaza formatia muzicala Breakfast Club, in cadrul careia a fost baterista si vocalista. Dupa destramarea trupei, Madonna creeaza o alta formatie, Emmy. In acelasi an un demo al Madonnei ajunge la un producator de la Sire Records iar dupa putin timp apare "Everybody", primul single al Madonnei, care atinge culmile succesului in Billboard Hot Dance Music/Club Play, insa nu intra in Billboard Hot 100.
La scurt timp, sunt lansate piesele " Burning up" si "Holiday", primul ei single care intra in topul Billboard. In anul urmator apare pe piata primul sau album, autointitulat, "Madonna", dupa care mai lanseaza melodiile "Borderline" si "Lucky Star". Ambele piese intra in Top 10.
Cel de-al doilea album, " Like a Virgin", este lansat in 1984 iar melodia cu acelasi nume ii aduce Madonnei o interpretare la MTV Video Music Awards. Melodia a ramas 6 saptamani in topuri pe locul #1.
In 1985, isi castiga faima mondiala cu hiturile " Material Girl" si "Crazy for You". In iulie se lanseaza filmul "Desperately Seeking Susan" cu Madonna in rolul principal.
In acelasi an cantareata se casatoreste cu Sean Penn si pleaca in primul sau turneu "The Virgin Tour". In 1986 se lanseaza "True Blue", care a devenit cel mai vandut album al sau din toate timpurile cu 22,5 milioane de copii.
Un an mai tarziu, se lanseaza discul " Like A Prayer" cu ajutorul caruia Madonna intra din nou in Top 5 datorita unui sir de hit-uri consecutive.
In 1990 Madonna se intoarce in cinematografe cu pelicula " Dick Tracy", in rolul lui Breathless Mahoney, alaturi de actorul Warren Beatty, cu care a inceput o relatie amoroasa.
La sfarsitul anului Madonna si-a lansat primul disc de colectie, " The Immaculate Collection". Albumul contine 17 piese dintre care 15 clasice printre care "Borderline", "Lucky Star", "Like a Virgin", "Into the Groove" si "Live to Tell" plus doua track-uri noi "Justify My Love", scrisa si produsa in colaborare cu Lenny Kravitz si "Rescue Me".
In 1992 este lansat noul sau disc, " Erotica", din care au fost extrase pe single noi succese precum "Deeper and Deeper", "Rain" si chiar piesa "Erotica", insotita de un nou videoclip controversat datorita continutului erotic.
Dupa multe controverse, Madonna lanseaza in 1994 un nou album " Bedtime Stories" de pe care se remarca piese ca "Secret", "Take a Bow", "Bedtime Story" si "Human Nature" iar in 1995 apare "Something to Remember", care cuprinde cele mai faimoase balade ale Madonnei.
La scurt timp, artista joaca in filmul care i-a marcat cariera, " Evita", unde o interpreteaza pe prima doamna argentiniana, Eva Peron. Madonna a castigat Globul de Aur pentru interpretarea sa si premiul Oscar pentru cel mai bun cantec, "You must love me", una dintre piesele de pe coloana sonora a filmului.
Dupa o pauza de 3 ani in care nu a mai lasat nici un album, Madonna vine cu " Ray of Light", albumul cel mai bine primit de critica dupa "Like a Prayer". Cu acest album Madonna castiga diferite premii printre care si un Grammy. Aici iese in evidenta piesa de mare succes "Frozen".
In 2000 Madona scoate un nou album " Music", album ce a ramas in topurile internationale mai multe saptamani, devenind unul dintre marile succese din intreaga cariera a cantaretei. Melodia "Music" este pana in prezent ultimul No.1 in Billboard Hot 100 al Madonnei.
In prezent Madonna a lansat oficial mult asteptatul material, " Hard Candy", lansat pe 29 aprilie. Cu un nou single de succes "4 minutes" si un clip pe masura filmat la Londra la sfarsitul lunii ianuarie alaturi de Justin Timberlake si Timbaland si regizat de cuplul minune Jonas & Francois.
Descrisa de numeroase ori drept " una dintre cele mai bune artiste pop ale tuturor timpurilor", numita si "Queen of Pop (Regina Pop-ului)", ea este şi cea mai bine vanduta cantareata a secolului XX, potrivit Recording Industry Association of America, cu peste 200 de milioane de albume vandute in intreaga lume.
Fiica a inginerului italiano-american Silvio Ciccone si a Madonnei Fortin, Louise si-a petrecut intreaga sa copilarie in Pontiac, o suburbie a orasului Detroit. Mama sa a murit de cancer mamar in decembrie 1963, cand Madonna avea doar cinci iar tatal sau s-a recasatorit cu Joan Gostafson, angajata familiei.
La varsta de 14 ani Madonna incepe sa ia lectii de dans impotriva vointei tatalui sau, avandu-l ca profesor pe Chrystopher Flynn.
A frecventat cursurile scolii Rochester Adams High School, unde s-a remarcat prin rezultatele scolare si ca membra a echipei de majorete. Si-a incheiat studiile preuniversitare in 1976, iar in 1978 a intrat la Facultatea de Dans din Michigan. In anul urmator, cu doar 35 de dolari in buzunar, Madonna s-a mutat la New York, avand ca obiectiv inceperea unei cariere ca dansatoare.
In 1982 Madonna intemeiaza formatia muzicala Breakfast Club, in cadrul careia a fost baterista si vocalista. Dupa destramarea trupei, Madonna creeaza o alta formatie, Emmy. In acelasi an un demo al Madonnei ajunge la un producator de la Sire Records iar dupa putin timp apare "Everybody", primul single al Madonnei, care atinge culmile succesului in Billboard Hot Dance Music/Club Play, insa nu intra in Billboard Hot 100.
La scurt timp, sunt lansate piesele " Burning up" si "Holiday", primul ei single care intra in topul Billboard. In anul urmator apare pe piata primul sau album, autointitulat, "Madonna", dupa care mai lanseaza melodiile "Borderline" si "Lucky Star". Ambele piese intra in Top 10.
Cel de-al doilea album, " Like a Virgin", este lansat in 1984 iar melodia cu acelasi nume ii aduce Madonnei o interpretare la MTV Video Music Awards. Melodia a ramas 6 saptamani in topuri pe locul #1.
In 1985, isi castiga faima mondiala cu hiturile " Material Girl" si "Crazy for You". In iulie se lanseaza filmul "Desperately Seeking Susan" cu Madonna in rolul principal.
In acelasi an cantareata se casatoreste cu Sean Penn si pleaca in primul sau turneu "The Virgin Tour". In 1986 se lanseaza "True Blue", care a devenit cel mai vandut album al sau din toate timpurile cu 22,5 milioane de copii.
Un an mai tarziu, se lanseaza discul " Like A Prayer" cu ajutorul caruia Madonna intra din nou in Top 5 datorita unui sir de hit-uri consecutive.
In 1990 Madonna se intoarce in cinematografe cu pelicula " Dick Tracy", in rolul lui Breathless Mahoney, alaturi de actorul Warren Beatty, cu care a inceput o relatie amoroasa.
La sfarsitul anului Madonna si-a lansat primul disc de colectie, " The Immaculate Collection". Albumul contine 17 piese dintre care 15 clasice printre care "Borderline", "Lucky Star", "Like a Virgin", "Into the Groove" si "Live to Tell" plus doua track-uri noi "Justify My Love", scrisa si produsa in colaborare cu Lenny Kravitz si "Rescue Me".
In 1992 este lansat noul sau disc, " Erotica", din care au fost extrase pe single noi succese precum "Deeper and Deeper", "Rain" si chiar piesa "Erotica", insotita de un nou videoclip controversat datorita continutului erotic.
Dupa multe controverse, Madonna lanseaza in 1994 un nou album " Bedtime Stories" de pe care se remarca piese ca "Secret", "Take a Bow", "Bedtime Story" si "Human Nature" iar in 1995 apare "Something to Remember", care cuprinde cele mai faimoase balade ale Madonnei.
La scurt timp, artista joaca in filmul care i-a marcat cariera, " Evita", unde o interpreteaza pe prima doamna argentiniana, Eva Peron. Madonna a castigat Globul de Aur pentru interpretarea sa si premiul Oscar pentru cel mai bun cantec, "You must love me", una dintre piesele de pe coloana sonora a filmului.
Dupa o pauza de 3 ani in care nu a mai lasat nici un album, Madonna vine cu " Ray of Light", albumul cel mai bine primit de critica dupa "Like a Prayer". Cu acest album Madonna castiga diferite premii printre care si un Grammy. Aici iese in evidenta piesa de mare succes "Frozen".
In 2000 Madona scoate un nou album " Music", album ce a ramas in topurile internationale mai multe saptamani, devenind unul dintre marile succese din intreaga cariera a cantaretei. Melodia "Music" este pana in prezent ultimul No.1 in Billboard Hot 100 al Madonnei.
In prezent Madonna a lansat oficial mult asteptatul material, " Hard Candy", lansat pe 29 aprilie. Cu un nou single de succes "4 minutes" si un clip pe masura filmat la Londra la sfarsitul lunii ianuarie alaturi de Justin Timberlake si Timbaland si regizat de cuplul minune Jonas & Francois.
Michael Jackson
Nume:
Michael Jackson
Data nasterii:
29 august 1958
Locul nasterii:
Gary, Indiana - Statele Unite
Semn zodiacal:
Fecioara
Ocupatia:
Muzician, producator, compozitor, coregraf
Casatorii:
Lisa Marie Presley
[26.05.1994 - 18.01.1996]
[separati din 10.12.1995]
Debbie Rowe
[14.11.1996 - 08.12.1999]
Familie:
Parinti :
Katherine Esther Jackson
[n. Scruse] [n. 04.05.1930]
Joseph Walter Jackson
[n. 26.07.1929]
Frati si surori :
Rebbie
[Maureen Reilette Jackson]
[n. 29.05.1950]
Jackie
[Sigmund Esco Jackson]
[n. 04.05.1951]
Tito
[Toriano Adaryll Jackson]
[n. 15.10.1953]
Jermaine
[La Juane Jackson]
[n. 11.12.1954]
LaToya
[Yvonne Jackson]
[n. 29.05.1956]
Marlon
[David Jackson]
[n. 12.03.1957]
Randy
[Steven Randall Jackson]
[n. 31.10.1961]
Janet
[Damita Jo Jackson]
[n. 16.05.1966]
Copii :
Prince Michael Joseph Jr.
[n. 13.02.1997]
[nasi: Elizabeth Taylor si Macaulay Culkin]
- mama: Debbie Rowe
Paris Michael Katherine
[n. 03.04.1998]
[nas: Macaulay Culkin]
- mama: Debbie Rowe
Prince Michael II
[n. 2002]
- mama: necunoscuta
Hobby-uri:
Cititul, pictura, dansul, actoria, calatoriile, cumparaturile, vizionara de filme, distractia in parcurile de distractii, sculptura
Idolii lui Michael:
Charlie Chaplin, Fred Astaire, Gene Kelley, Berry Gordy, Quincy Jones, Walt Disney, Barbara Streisand, The Bee Gees, Whitney Houston, Debussy, Tchaikovsky, Prokofiev, James Brown, Jackie Wilson, Sammy Davies Jr.
Actorii / actritele preferate:
Shirley Temple, Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn, Morgan Freeman si Marlon Brando
Videoclipurile preferate:
Thriller, Smooth Criminal si Ghosts
Prima melodie inregistrata:
Big Boy [SteelTown Records]
Adresa:
Michael Jackson
Neverland Valley Ranch
c/o Postmaster
Los Olivos, CA 93441
USA
Michael Jackson
Data nasterii:
29 august 1958
Locul nasterii:
Gary, Indiana - Statele Unite
Semn zodiacal:
Fecioara
Ocupatia:
Muzician, producator, compozitor, coregraf
Casatorii:
Lisa Marie Presley
[26.05.1994 - 18.01.1996]
[separati din 10.12.1995]
Debbie Rowe
[14.11.1996 - 08.12.1999]
Familie:
Parinti :
Katherine Esther Jackson
[n. Scruse] [n. 04.05.1930]
Joseph Walter Jackson
[n. 26.07.1929]
Frati si surori :
Rebbie
[Maureen Reilette Jackson]
[n. 29.05.1950]
Jackie
[Sigmund Esco Jackson]
[n. 04.05.1951]
Tito
[Toriano Adaryll Jackson]
[n. 15.10.1953]
Jermaine
[La Juane Jackson]
[n. 11.12.1954]
LaToya
[Yvonne Jackson]
[n. 29.05.1956]
Marlon
[David Jackson]
[n. 12.03.1957]
Randy
[Steven Randall Jackson]
[n. 31.10.1961]
Janet
[Damita Jo Jackson]
[n. 16.05.1966]
Copii :
Prince Michael Joseph Jr.
[n. 13.02.1997]
[nasi: Elizabeth Taylor si Macaulay Culkin]
- mama: Debbie Rowe
Paris Michael Katherine
[n. 03.04.1998]
[nas: Macaulay Culkin]
- mama: Debbie Rowe
Prince Michael II
[n. 2002]
- mama: necunoscuta
Hobby-uri:
Cititul, pictura, dansul, actoria, calatoriile, cumparaturile, vizionara de filme, distractia in parcurile de distractii, sculptura
Idolii lui Michael:
Charlie Chaplin, Fred Astaire, Gene Kelley, Berry Gordy, Quincy Jones, Walt Disney, Barbara Streisand, The Bee Gees, Whitney Houston, Debussy, Tchaikovsky, Prokofiev, James Brown, Jackie Wilson, Sammy Davies Jr.
Actorii / actritele preferate:
Shirley Temple, Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn, Morgan Freeman si Marlon Brando
Videoclipurile preferate:
Thriller, Smooth Criminal si Ghosts
Prima melodie inregistrata:
Big Boy [SteelTown Records]
Adresa:
Michael Jackson
Neverland Valley Ranch
c/o Postmaster
Los Olivos, CA 93441
USA
Michael a devenit un superstar la o virsta la care majoritatea copiilor invata lucruri ca alfabetul si cum sa numere pina la 10. Nascut al saptelea copil intr-o familie de 11 membri, Michael si fratii sai mai mari [Jackie, Tito, Jermaine si Marlon] au fost aruncati in lumina reflectoarelor, cind tatal lor, Joseph Jackson, un miner din Gary, Indiana, a fondat un grup din fiii sai si i-a intitulat Jackson 5. Chiar daca Michael era cel mai tinar, a devenit imediat clar pentru toata lumea ca avea ceva special. Inarmat cu o voce magica, mai matura decit virsta sa frageda si cu o aura fermecatoare care rivaliza cu a oricarui artist din acele vremuri, micul Michael conducea pe fratii sai la cistigarea concursurilor locale de talente si la un contract de inregistrari cu Motown la sfirsitul anilor '60. In timpul petrecut la Motown, Michael a inceput si o cariera solo plina de succes care rula paralel cu munca sa alaturi de frati.
In 1976, familia Jackson a parasit Motown si a semnat un contract cu Epic unde au continuat sa scoata hit dupa hit. In 1978 Michael s-a aventurat in realizarea unui filmul [The Wiz] alaturi de Diana Ross, o varianta africano-americana a "Vrajitorului din Oz". Filmul nu a fost exceptional insa l-a plasat pe Michael intr-o cursa cu destinul, deoarece pe platourile de la filmarile la "The Wiz" l-a intilnit pe producatorul Quincy Jones.
Michael si Quincy au colaborat la urmatorul sau proiect solo, Off The Wall. Si cu acest album Michael a fost imediat transformat dintr-un baietel simpatic intr-un superstar matur. Albumul a fost lansat in 1979 intr-o perioada critica din cauza influentelor muzicale contradictorii ale anilor respectivi, si de rock si de soul, albumul fiind o continua miscare de dans. Cu ajutorul melodiilor de nr.1 in top, precum "Don't Stop 'Til You Get Enough" si "Rock With You", albumul s-a vindut in 10 milioane de exemplare si a ajuns sa fie marcat multiplatina. Este greu de crezut ca orice artist va putea egala un succes asa de mare. Dar in 1982, Michael a facut tocmai asta cu lansarea unui album monstru intitulat "Thriller".
"Thriller" a depasit toate felurile de recorduri. S-a vindut in mai mult de 50 de milioane de exemplare in toata lumea [mai mult decit orice album de dinaintea sa sau de dupa]. Albumul a avut un numar record de 6 hituri de top 10 si a petrecut un timp record de 37 de saptamini pe pozitia numarul 1. Ramine cel mai bine vindut album al tuturor timpurilor. In acel an, Michael a cistigat si 8 premii Grammy, un numar nemaiintilnit pina atunci - 7 pentru "Thriller" si unul pentru "E.T. - The Storybook". Cea mai mare parte a succesului lui "Thriller", se datora unui nou lucru numit "videoclip". Hit-uri ca "Billie Jean", "Beat It" si "Thriller" au prins viata chiar in fata ochilor nostri cu o poveste interesanta si cu abilitatile de dans incredibile ale lui Michael. Filmuletele lui Michael nu numai ca au ajutat la perfectionarea mediului video, dar a rupt si bariera de culoare a MTV-ului. "Thriller" l-a facut pe Michael Jackson un star international.
Michael a jucat un rol crucial in proiectul de binefacere "We Are The World", care a fost realizat pentru a combate foametea din Africa. El a continuat sa lucreze cu fratii sai ca si component al formatiei The Jacksons, iar turneul "Victory" din 1984 s-a bucurat de un mare succes.
La sfirsitul anilor '80, a luat cu asalt premiile industriei muzicale si cele prin care i se recunostea contributia pe care a avut-o de-a lungul timpului in industria muzicala.
Si, ce faci dupa ce ai inregistrat cel mai bine vindut album din istorie? Inregistrezi al doilea cel mai bine vindut album din istorie, bineinteles! "Bad", urmatorul proiect solo al lui Michael a fost lansat in 1987 si s-a vindut in peste 25 de milioane de exemplare in toata lumea si a inclus hiturile "I Just Can't Stop Loving You", "The Way You Make Me Feel" si "Man In The Mirror". Insotit de primul turneu mondial solo al sau [cel mai mare turneu mondial din istorie], albumul "Bad" a generat 5 hituri nr.1 consecutive [o performanta neegalata inca].
In 1991, cu urmatorul sau album, Michael a continuat vinzarile astronomice cu 23 de milioane de exemplare vindute in intreaga lume. Cu Dangerous au venit si videoclipuri mai artistice si un alt turneu mondial fantastic. Michael a intrat in istorie si cu interviul de 90 de minute din 1993, cu Oprah Winfrey. Interviul a fost transmis din casa lui Michael, de la Neverland din Santa Ynez, California si a fost cel mai urmarit program de televiziune din 1993, atragind aproape 100 de milioane de telespectatori din intreaga lume.
In plina glorie, Michael s-a confruntat in 1993, cu niste acuzatiile care au zguduit lumea show-biz-ului. Un baiat de 13 ani, fiind cunoscut ca un simplu prieten al artistului, pretindea ca Jackson a abuzat sexual de el in timpul sederii sale la Neverland. Jackson se afla in turneul Dangerous cind acuzatiile au fost facute publice, si a trebuit sa amine citeva spectacole, iar in final sa anuleze restul concertelor. Dupa multe actiuni puse in miscare de justitie impotriva lui si dupa multe mizerii atit din partea familiei copilului cit si a avocailor, s-a ajuns la concluzia ca impotriva lui Michael Jackson nu pot fi aduse nici un fel de acuzatii oficiale, din lipsa de probe. Jackson opteaza pentru a incheia acest episod urit din viata lui la o intelegere in afara tribunalului, platind familiei baiatului o suma de bani estimata la 20 de milioane de dolari. Mai multe detalii despre acest scandat, gasiti in sectiunea "adevaruri nespuse".
In 1994, Michael a surprind o lume intreaga, casatorindu-se cu Lisa Marie Presley, fiica regelui muzicii rock'n'roll - Elvis Presley. Acestia s-au casatorit in cadrul unei ceremonii private in Republica Dominicana. Casatoria celor doi a devenit pentru o perioada de timp un nou subiect de speculatii.
In 1995, Michael a lansat cel mai ambitios proiect al sau. HIStory Past, Present and Future Book I a fost un album dublu continind 15 hituri ale lui Michael din albumele sale anterioare si 15 melodii noi. HIStory a fost momentul in care Michael si-a schimbat stilul din punct de vedere creativ, cele 15 melodii find unele dintre cele mai personale melodii pe care le-a inregistrat vreodata. De asemenea acest album a fost inregistrat cu cea mai moderna tehnologie audio dolby. Pina in ianuarie 1996, HIStory fusese certificat de 6 ori platina in Statele Unite si este inca cel mai de succes album dublu din istorie.
In 1997, Michael a lansat Blood on The Dance Floor: History in The Mix. Albumul contine 5 melodii noi [unele dintre cele mai bune melodii pe care le-a compus, conform multor critici] si 8 remixuri de pe HIStory. Unii au vazut acest CD de remix-uri ca o idee minunata deoareve a adus in prim plan un album vechi de 2 ani. Tot 1997 a fost si momentul in care lumea lui Michael s-a schimbat si pe plan personal. In februarie al acelui an, sotia sa Debbie, cu care se casatorise in noiembrie 1996, a nascut primul lor copil, un baietel numit Prince Michael Jospeh Jackson Jr. O fetita, Paris-Michael Katherine Jackson a urmat in 1998. Michael a spus ca faptul ca este tata este cel mai mare vis al sau devenit realitate. In 2001 apare Invincible - considerat de multi un albmun de exceptie, insa acesta nu s-a bucurat de o promovare pe masura din partea casei de discuri. Mai mult, Sony Music a refuzat promovarea mai multor proiecte legate de acest album. In ciuda acestor piedici, vinzarile au inregistrat cifre foarte bune. In vara lui 2002 a izbucnit un scandal intre Michael Jackson si Sony Music ca urmare a atitudinii casei de discuri cu privire la "promovarea" albumului Invincible.
La sfirsitul anului 2003, Michael Jackson se confrunta cu un al doilea scandal de molestare sexuala. Acuzatiile aduse sint asemanatoare celor din 1993, acestea venind exact in ziua lansarii albumului "Number Ones". Pe numele lui Michael Jackson s-a eliberat la acea vreme un mandat de arestare. Jackson insa a venit de buna voie la sediul politiei din Santa Barbara pentru a sta la dispozitia autoritatilor.
Anul 2004 incepe prin audierea lui Michael de catre autoritatile din Santa Maria, California, in legatura cu acuzatiile ce i s-au adus, privind molestarea unui minor. Solidaritatea fanilor lui Michael cu idolul lor a fost una fara precedent. Fanii din lumea intreaga s-au solidarizat protestind fata de acuzatiile aduse lui Michael. Aceste proteste ale fanilor au fost transmise de toate posturile mari de televiziune din lume.
Pe 2 aprilie 2004, o noua data importanta in viata lui Michael Jackson. Aceasta reprezinta data la care s-a stabilit primul termen al inceperii audierilor in acest caz. Indiferent ce va decide justitia americana, nici o justitie din lume nu va putea interzice muzica si dansul sau !! Michael Jackson va ramine ...... MICHAEL JACKSON !!
Michael Jackson a decedat pe data de 25 iunie 2009, in urma unui stop cardiac.
sâmbătă, 23 octombrie 2010
Mai multe despre Lady Gaga
Lady Gaga
Lady Gaga este o cantautoare americana, ce a cunoscut celebritatea in 2008, datorita albumului "The Fame" si a stilului vestimentar excentric. Inaintea de a-si castiga renumele ca artist solo, a compus pentru Fergie, Britney Spears si The Pussycat Dolls.
Cine este Lady Gaga?
Lady Gaga, pe numele ei real Stefani Joanne Angelina Germanotta, s-a nascut pe 28 martie 1986 in Yonkers, New York. A inceput sa studieze pianul la patru ani, la 11 era deja admisa la prestigioasa scoala Julliard (la care a renuntat insa pentru un liceu catolic), iar la 13 ani compunea deja primele cantece.Gaga a ales sa urmeze Scoala de Arte Tisch din New York, exersandu-si talentul de compozitor si experimentand cu scrisul, in special eseuri pe teme politice si religioase.
La 19 ani a avut prima dezamagire: dupa ce renuntase la studii pentru a se dedica muzicii, a semnat un contract cu Def Jam Records, casa de discuri ce a renuntat la serviciile ei dupa numai trei luni.
A urmat o perioada intunecata in viata solistei, cand a inceput sa ia droguri si sa danseze provocator in spectacole de teatru burlesc. "Tata n-a suportat sa ma priveasca in ochi cateva luni", recunoaste artista.
Este aceeasi perioada in care Stefani Joanne si-a ales pseudonimul de Lady Gaga, dupa ce un prieten producator i-a comparat stilul de-a canta cu cel al lui Freddie Mercury (n.r.: "Radio Gaga" este o piesa lansata de trupa Queen in 1984). "Mi se spune Gaga pana si in pat, la alt nume nu raspund", sustine solista.
Odata cu numele, Lady Gaga si-a gasit si stilul muzical ideal, un melanj neomogen si fascinant intre pop, retro dance si electro glam. Impreuna cu producatorul RedOne, artista a inceput sa lucreze la albumul de debut in 2008. Schimbarea de stil venea pe fundalul unei vaste experiente de compozitor (a scris hituri pentru Britney Spears, Fergie, Pussycat Dolls si New Kids On The Block).
Albumul "The Fame" si single-urile "Just Dance", "Poker Face" si "Paparazzi" au transformat-o intr-un superstar la nivel mondial. Pana in iulie 2009, LP-ul "The Fame" s-a vandut in 2,3 milioane de exemplare, iar turneul "Fame Ball" a reputat un succes formidabil.
Imaginea din ce in ce mai controversata a divei i-a adus un numar mare de fani, iar declaratia ca e bisexuala a transformat-o intr-o vedeta adorata de comunitatea gay.
Lady Gaga are o perceptie inovatoare despre moda si ce este sexy: poarta foarte rar pantaloni, isi face fundite din propriul par si nu vede o problema in a aparea topless sau fara lenjerie intima pe scena.
Este cunoscut faptul ca Lady Gaga colaboreaza cu un cerc exclusivist de artisti tineri (reuniti sub numele "Haus of Gaga") pentru aparitiile ei extravagante si ca a ajuns de mai multe ori la faliment din cauza sumelor exorbitante cheltuite pe outfit-uri. Lady Gaga s-a obisnuit sa inoveze prin coafuri, nuante, combinatii de haine… si a reusit sa isi concretizeze ideile in videoclipuri emblematice pentru generatia pop a anilor 2000, preluand (in ochii multora) stafeta de la Michael Jackson si Madonna.
Stilul ei unic va ramane cu siguranta un punct stralucitor in istoria pop a acestui deceniu. Despre Lady Gaga si costumatiile ei nonconformiste poti citi mai multe pe IntreFete.ro, unde o vei descoperi pe cantareata in postura de Style Icon si o vei putea admira in cele mai neasteptate outfit-uri.
Phoenix
Phoenix, cunoscută în occident ca Transsylvania-Phoenix, este cea mai titrată formaţie românească de muzică rock, înfiinţată în 1962, la Timişoara.
Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăţi a secolului XX. Membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formaţiei a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic şi de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din ţară asupra vieţii culturale au adus la destrămarea multor formaţii de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neaşteptate evoluţii, dând naştere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul românesc autentic, comparabil cu celtic rock-ul iniţiat de formaţia irlandeză Horslips cam în aceeaşi perioadă).
Istoricul formaţiei
Perioada beat (1962 - 1970)
Formaţia este una dintre primele de muzică rock din România (alături de Uranus, Cometele şi alte câteva), numite în epocă „formaţii de chitare electrice”. Ca în cazul altor grupuri apărute în acei primi ani, modelul urmat a fost cel propus de formaţia britanică The Shadows, care îl acompaniază pe cântăreţul Cliff Richard în filmul „Tinerii” (The Young Ones, 1961). Titulatura iniţială a fost Sfinţii, schimbată în Phoenix la propunerea chitaristului Claudiu Rotaru pentru a evita conflicte cu autorităţile vremii.
Anul înfiinţării Phoenix este 1961, grupul făcându-şi debutul un an mai târziu. Primii ani au fost mai curând o fază de experimentare a noului gen muzical (în plină dezvoltare şi în Vest), practicile formaţiilor din invazia britanică (The Beatles, The Rolling Stones) fiind iniţial imitate. Aportul componistic al muzicienilor Phoenix este redus, repertoriul fiind majoritar alcătuit din versiuni cover ale unor piese scrise de formaţiile vestice amintite.
Perioada blues. ţiganiada (1970 - 1971)
Imediat după plecarea lui Moni în S.U.A., formaţia Phoenix a fost interzisă pe plan local pentru mai bine de un an. ARIA nu mai avea voie să facă turnee cu ei, iar la Radio şi la Televiziune nu s-au mai difuzat înregistrările avându-i ca protagonişti. Claudiu Rotaru se retrăsese din formaţie, astfel încât din vechea componenţă mai rămăseseră doar Nicu Covaci, Dorel Vintilă, Bela Kamocsa şi Günther Reininger.
Urmează o scurtă perioadă în care formaţia cântă mai multe piese blues-rock, în majoritate compoziţii de-ale lui Günther Reininger, cu text în limba engleză. Acesta era solist vocal, cântând totodată şi la pian. Formaţia dădea reprezentaţii în fiecare sâmbătă seara, la clubul PM6. Cu un repertoriu asemănător s-au prezentat şi la Festivalul Studenţesc din 1970, organizat la Sala Palatului din Bucureşti, dar impresia lăsată nu a fost extraordinară. De asemenea, au participat şi la un concert de binefacere, ţinut pentru sprijinirea victimelor inundaţiilor din mai 1970.
O altă experienţă notabilă din această perioadă a fost realizarea unui concert la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, în care secţiunea ritmică a fost susţinută de către doi toboşari: Dorel Vintilă şi Eugen Gondi, la ora aceea un toboşar de jazz virtuoz, recunoscut în ţară. Primul a preluat metrica şi fluxul pieselor, în timp ce al doilea a realizat break-urile şi percuţia.
În vara anului 1970, formaţia a susţinut recitaluri la hotelul „Europa” din Eforie Nord, în toamnă survenind noi schimbări în componenţa formaţiei. Pleacă Bela Kamocsa, fiind înlocuit de către liderul formaţiei cu Zoltan Kovacs (ex „Clasicii ” ). În noiembrie-decembrie este cooptat în formaţie şi Mircea Baniciu. Împreună încep repetiţii cu piese din repertoriul formaţiei.
În acelaşi timp, în decembrie 1970, Victor Cârcu reuşeşte să îi convingă pe membrii formaţiei să participe la realizarea piesei de teatru „ţiganiada”, a lui Ioan Budai-Deleanu. Fiecare primise un rol, inclusiv textierii şi oamenii apropiaţi formaţiei, unii trebuind să şi cânte la un moment dat.
Turneul care a urmat, în decembrie 1970 - ianuarie 1971 a fost încununat de un real succes. Mulţi dintre spectatori, neînţelegând faptul că membrii formaţiei participau doar în piesă, au făcut presiuni pentru a obţine un minirecital Phoenix la sfârşitul piesei, ceea ce s-a şi întâmplat.
Ulterior acestui turneu teatral a fost cooptat Liviu Butoi, care cânta la flaut şi la oboi. Au fost susţinute o serie de concerte cu ARIA. Din această perioadă datează melodiile „Dorinţa”, „Aminteşte-ţi”, „Niciodată” şi probabil şi „Te întreb pe tine, soare...”. De asemenea compun noi piese cu filon folcloric, încercând să-şi creeze un stil specific.
Participă la cea de-a doua ediţie a Festivalului „Club A”, în mai 1971. Cu mai multe piese de folclor arhaic, aproape toţi membrii obţin premii individuale pe instrumente.
Vara anului 1971 aduce plecarea lui Zoly Kovacs şi a lui Dorel Vintilă, în locul cărora au fost cooptaţi Josef Kappl (ex. „Clasic XX”) şi respectiv Cornel Liuba („ţulă”), un fost elev de-al lui Pilu ştefanovici.
Directivele lui Nicolae Ceauşescu, exprimate în iulie 1971, într-o conferinţă de la Mamaia, privind creaţia artistică din România, pun în impas multe formaţii cu repertoriu occidental, nu însă şi pe liderul Nicolae Covaci, care se hotărăşte să o apuce pe un nou drum.
Perioada etno-rock (1971 - 1977)
În noaptea de 1 spre 2 iunie 1977, camionul cu formaţia ascunsă în boxe părăseşte ţara prin vama de la Porţile de Fier. După mai multe ore de stat în vamă, în timpul cărora camionul este percheziţionat de către grăniceri, Nicu Covaci reuşeşte să treacă în Iugoslavia. După cum povesteşte liderul formaţiei, vigilenţa grănicerilor vecini a fost adormită cu pachete de bani şi discuri cu muzică.
Perioada din Germania (1977 - 1989) Phoenix 1978. De la stânga: Alex Polgar, Josef Kappl, Ovidiu Lipan, Moni Bordeianu, Nicu Covaci, Erlend Krauser
După plecarea băieţilor din ţară, conform spuselor lui Dan Chişu, se credea că au fost eliminaţi în secret de către Securitate. Mircea Baniciu a fost chestionat o vreme de persoane din serviciile secrete româneşti. Uşurarea a venit în momentul în care la Radio Europa Liberă s-a anunţat faptul că membrii formaţiei au ajuns cu bine în Germania Federală.
Pentru formaţie începe o perioadă grea, plină de lipsuri şi privaţiuni, dar şi de creaţii muzicale. După ce s-au terminat banii strânşi de Nicolae Covaci între timp, fiecare a încercat să se descurce cum a putut, prestând diferite munci, sau plecând pe la diverse formaţii. Perioada scurtă, de circa un an, în care au avut concerte împreună, rare şi prost plătite, a fost marcată de revenirea lui Moni Bordeianu din Statele Unite, care a preluat rolul de solist vocal.
În această perioadă s-a încercat cântarea în limba română, mai apoi cu text englezesc, a pieselor de rezistenţă din ţară. Au apărut „Winter”, „Music and Muzak”, „[Rock and Roll Bird]”, „Wedding”, „Gipsy Story”. Krauser şi Kappl încep să creeze primele piese cu sunet vestic („Alaska”, „Get Around”, „Brontozaur dat cu aur” etc.) disociindu-se astfel de viziunea de atunci a liderului Covaci, care dorea o continuare a liniei din ţară. „Recunosc că am fost un prost. Ei îmi spuneau că trebuie să cântăm altceva şi în engleză. Eu, în patriotismul meu nătâng, ţineam morţiş s-o facem în româneşte, fără a schimba stilul. Azi, le dau dreptate.” Încep astfel disputele stilistice dintre Covaci şi restul membrilor formaţiei. Iniţial s-a dorit scoaterea unui LP intitulat „Zgâriaţi-vă pe ochi”, care cuprindea piesele „Alaska”, „Zicala dobei”, „Wedding”, „Winter”, „Sunset” şi altele. Producătorii caselor de discuri se arătau plăcut impresionaţi de piesele prezentate, însă replicau că ei nu sunt instituţii de cultură, ci de făcut bani. Propunerile acestora de a crea noi compoziţii în stilul hit parade s-au lovit de refuzul categoric al liderului Nicolae Covaci. Din materialul iniţial a mai rămas în discuţie doar piesa „Winter”. Formaţia urma să întregistreze o nouă variantă a ei, urmând a fi editat un single. Evenimentele ulterioare nu au mai permis acestui proiect să capete viaţă.
În timpul unei dispute creative serioase, la finalul unei perioade în care membrii formaţiei aveau nervii întinşi la maxim, Nicolae Covaci utilizează argumente dintre cele mai solide împotriva celor formulate de Josef Kappl. Drept rezultat, formaţia se desparte. Mircea Baniciu declara într-un interviu că şi renunţarea la Moni Bordeianu — care nu mai putea face faţă în studio — a fost una din cauzele care a dus la destrămare. De asemenea, aprecia că Erlend Krauser era o fire dificilă. Ulterior, Kappl, Krauser şi Lipan formează o nouă trupă, Madhouse, cu care reuşesc să scoată un disc, în 1979, primit însă cu rezerve de către public.
În 1980 Madhouse se desparte la rându-i, J. Kappl şi E. Krauser plecând la formaţia „Lake”, iar Ovidiu Lipan revenind la Phoenix.
Potrivit lui Mani Neumann, şi Josef Kappl a avut iniţial intenţia de a reveni în Phoenix.
Între timp, Covaci reuşeşte să îl coopteze în formaţie pe Mani Neumann alături de alţi violonişti. Este creată o trupă de rock „rea şi agresivă”, compusă din şase oameni (două viori electrice, violoncel electric, chitară bas, chitară electrică şi baterie), care susţine concerte o vreme, cu mult succes la public, fiind un concept nou pe acele timpuri. Deşi Nicolae Covaci era singurul român din formaţie, după un an cu 8-14 ore de repetiţii zilnic, fiecare membru al formaţiei ştia să cânte piesele consacrate, în limba română, fără accent. De acest lucru, liderul formaţiei s-a arătat foarte mândru.
În 1980, Nicolae Covaci, alături de noua formaţie, pune bazele unei opere rock, intitulată „Empire of Vampires”. Din aceasta făceau parte şi piesa titulară şi „Running”, apărute ceva mai târziu pe discuri. Covaci dorea nu atât respectarea adevărului istoric, ci mai ales urmărirea şi punctarea motivaţiilor psihologice pe care le-a avut Vlad ţepeş în acţiunile sale.
În acelaşi an, formaţia participă la Festivalul de Muzică Pop al Debutanţilor, organizat în Würzburg, şi primeşte premiul „Deutsche Phonoacademie”, apărând cu piesa „Stars Dance” pe compilaţia live „Folk, Lied, Song – Nachwuchs Festival '80”. În 1981 este scos primul disc occidental al formaţiei, aflată deja sub numele de „Transsylvania Phoenix”, pentru a nu fi confundată cu o formaţie similară. Este intitulat „Transsylvania” şi înregistrat în formula N. Covaci (chitări, voce), Mani Neumann (vioară, voce), Tom Buggie (chitară bas), Ovidiu Lipan (baterie), Sabin Dumbrăveanu (violoncel) şi Ivan Kopiloviæ (voce). Discul este bine primit, însă după epuizarea primelor 5.000 de exemplare, în numai câteva zile de la lansare, „Belaphon” a refuzat să mai scoată şi o a doua ediţie. Producătorii au replicat că nu sunt dispuşi să deschidă o nouă piaţă pentru asemenea gen de muzică. Lipsită de sprijin consistent şi având astfel de piedici în faţă, formaţia se desparte iar, pentru o perioadă mai lungă.
Ovidiu Lipan se implică în diverse proiecte. Cântă în şi alături de Eruption, Gilbert Bécaud, Ginger Baker (fost în formaţia Cream), Herman Rarebell (Scorpions), Rated X.
Josef Kappl rămâne basist în formaţia Lake până în 1986, continuând totodată o serie de proiecte personale, alături de Heinz Rudolf Kunze (1981-1994), iar mai apoi şi de Tudor (Toscho) Todoroviæ cu care a scos două discuri de blues („Serious Fun” în 1996 şi „Back by Popular Demand” în 1999).
Erlend Krauser a cântat cu Roter Mund, după care, din 1985, a înregistrat şase LP-uri solo (începând cu „Ambrosia”). „Flight of the Phoenix”, lansat în 1991, a ajuns pe locul 20 în „Top New Age” al revistei americane „Billboard”. Între timp a devenit profesor de chitară şi a mai avut o serie de alte colaborări muzicale cu Goombay Dance Band, Taco şi James Last. Colaborările cu Phoenix au fost sporadice, fiind legate mai mult de proiectele lucrate împreună cu liderul Nicolae Covaci: în 1986 şi 1987 operele de la teatrul din Osnabrück, iar în 2000 albumul „În umbra marelui U.R.S.S.”.
Mircea Baniciu, rămas în ţară, scoate câteva discuri folk („Mircea Baniciu” - 1980, „Tristeţi provinciale” - 1981, „Ploaia” - 1984, „Secunda 1” - 1989, „Secunda 2” - 1992) apreciate de public. În concerte cântă totodată şi hiturile mai vechi (Andri Popa, Mugur de fluier, Mica ţiganiadă etc.), păstrând vie astfel legenda Phoenix în rândul noilor generaţii din România.
Günther Reininger emigrează şi el în Germania Federală, la începutul anilor '80, întemeindu-şi o familie. Cu toate că şi-a înfiinţat un studio bine echipat, cu posibilitatea înregistrării pe 16 canale, dotat cu toate efectele posibile, şi având 6 - 8 claviaturi de ultimă oră, muzica a rămas pentru el un hobby. S-a apucat de pictură şi şi-a dedicat timpul cu precădere familiei sale.
Mani Neumann, împreună cu Ulli Brand, pe care îl întâlnise din 1979, şi cu basistul Ecke Volk, înfiinţează în 1982 Trio Farfarello, „pur şi simplu pentru că vechiul Düsseldorf avea nevoie de trio-ul său, care să facă muzică la un nivel superior” . Mani va păstra strânse legături cu Nicolae Covaci de-a lungul acestei perioade, având să declare mai târziu: „Farfarello a avut mare succes la vremea respectivă, dar ei au fost, bineînţeles, influenţaţi de muzica grupului Phoenix”.
Nicu Covaci – absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Timişoara – se reapucă de pictură şi sculptură. Predă arta plastică în Osnabrück şi creează o serie de tablouri, cel mai cunoscut fiind giganticul „Gladiator 2000” (1986), expus în exteriorul sălii de sport din acelaşi oraş. Având dimensiuni imense (45 × 6 metri) este realizată printr-o tehnică specială, cu vopsele care intră în pânză, ceea ce face ca pictura să reziste foarte mult timp. Printre altele, la cererea primăriei din Osnabrück, creează o statuie a zeiţei fertilităţii („Fruchtbarkeitskönigin”), având forme rubiconde. După ce au văzut lucrarea, membrele unei organizaţii de femei au protestat vehement, acuzându-l pe Covaci că zeiţa are capul prea mic şi că „asta e semn de prostie”. Totodată, în opinia lor, sculptorul sugera prin acea statuie că femeia e o maşină de făcut copii. Drept urmare, statuia i-a fost confiscată lui Nicolae Covaci, el nemairămânând decât cu fotografiile. Chiar şi astăzi, în Osnabrück sunt expuse, în interior sau în exterior, lucrări de-ale sale. Tot în această perioadă creaţiile lui Covaci participă la o serie de expoziţii. Este vremea bandelor de motociclişti şi a primului „Jaguar” pe care şi l-a luat Nicolae Covaci...
Proiectele muzicale ale liderului Phoenix sunt sporadice, în 1983 cântând în duet cu Dzidek Marcinkiewicz. În 1986 este solicitat de primăria din Osnabrück pentru a pune în scenă opera „Evita” (Andrew Lloyd Weber), împreună cu Erlend Krauser, iar un an mai târziu pentru opera „Jesus Christ Superstar” (Andrew Lloyd Weber, Tim Rice), ambele încununate cu un mare succes, încasările teatrului din Osnabrück sporind de aproximativ 5 ori.
În 1987 Nicolae Covaci şi Josef Kappl reîncep colaborarea. Este scos un single, „Ballade For You/The Lark”, conţinând două prelucrări ale unor celebre compoziţii româneşti („Balada pentru vioară” din 1880 a lui Ciprian Porumbescu şi „Ciocârlia”, melodie populară). Producătorul discului este Josef Kappl, care nu apare însă creditat pe copertă ca făcând parte din formaţie. Cu toate acestea, în această perioadă au compus împreună o serie de piese şi demouri în limba engleză („Bounty Man” etc.) şi au cizelat piesele operei „Empire of Vampires”.
În acelaşi an, pe compilaţia „NDR - HörFest 87” apar două melodii ale formaţiei: „Empire of Vampires” şi „Die Lerche” (alias „The Lark”).
Anul următor, 1988, aduce două materiale din partea formaţiei Transsylvania Phoenix, care de această dată îl include şi pe basistul Josef Kappl (totodată şi producător). Acesta se va ocupa de chitară bas, claviaturi şi percuţie sintetizată. „Tuareg/Mr. G's Promises” conţine două piese cu bătaie lungă înspre Moscova şi U.R.S.S., unul dintre motivele pentru care titlul lor original („Afganistan”, respectiv „Perestroika”) a fost schimbat la editare. Acest disc a fost urmat de un maxi-single, intitulat doar „Tuareg”, având patru piese („Tuareg”, „Tuareg extended version”, „Mr. G's Promises”, şi „The Lark”).
Spre sfârşitul anului, vechea formaţie se reuneşte, o dată cu revenirea lui Ovidiu Lipan şi a lui Mani Neumann. Sunt susţinute câteva concerte în Germania Federală, continuate şi în anul următor.
Din 1989 datează o înregistrare făcută de Mircea Florian la o întâlnire în trei, la care au participat şi Nicu Covaci şi Nicu Vladimir. Au fost imortalizate piese în stadiul de proiect, printre care „Iovano” (apărută pe disc abia în 1999) şi [Măicuţa], încă neînregistrată.
Pe 20 decembrie 1989 are loc un concert în „Hyde Park” din Osnabrück, în timpul căruia membrii formaţiei sunt anunţaţi despre Revoluţia începută în România. Membrii Phoenix izbucnesc în lacrimi de bucurie pe scenă şi dedică acel concert evenimentelor din ţară. Materialul înregistrat în timpul acelui concert va fi utilizat mai apoi în 1990, pentru a produce un nou album.
Revenirea. Anii '90
În primele zile ale lui ianuarie 1990 Nicu Covaci se reîntoarce cu trenul în România, reuşind să apară în prima ediţie de după Revoluţie a emisiunii „Meridianele cântecului”, prezentată de Octavian Ursulescu la TVRL. În cursul anului, i se vor lua mai multe interviuri, uneori împreună cu Mircea Baniciu. În acestea, liderul formaţiei dezvăluie pentru prima dată în mod public câteva din simbolurile ascunse de textierii formaţiei în piesele perioadei 1967 - 1976. Tot în ianuarie se reîntoarce şi Ovidiu Lipan, aducând 24 t de ajutoare pentru municipiul Iaşi.. În aceeaşi lună, Moni Bordeianu şi Erlend Krauser — foşti membri ai formaţiei — înregistrează „Păsări albe”, o piesă dedicată Revoluţiei şi românilor ce au participat la înfăptuirea acesteia.
În luna mai are loc prima întâlnire a lui Nicolae Covaci cu publicul român, după o absenţă de 13 ani, la festivalul de la „Palatul Copiilor” din Bucureşti, unde, împreună doar cu Mircea Baniciu şi cu Mani Neumann, cântă câteva piese vechi cunoscute. Tot publicul (6 - 7.000 de oameni), printre care cei mai multi erau născuţi după plecarea clandestină în Germania a formaţiei, demonstrează că ştiu toate textele, silabă cu silabă. Acest fenomen se va repeta la fiecare concert Phoenix din această perioadă. A doua zi are loc un concert susţinut împreună cu câţiva prieteni.
Nicolae Covaci dorea organizarea mai multor concerte în ţară, începând cu Paştele acelui an, drept pentru care a contactat câteva firme specializate din străinătate. Acestea i-au promis sprijinul până în ultima clipă, după care s-au retras.
Singura realizare notabilă din acest punct de vedere a aparţinut mai vechiului baterist al formaţiei, Costin Petrescu, care a reuşit împreună cu Asociaţia Românilor din Paris să organizeze un concert în capitala Franţei, în sala La Cigalle, pe 31 martie 1990. Acţiunea a reprezentat concertul reunirii, în formaţia întregită revenind Mircea Baniciu. Secţia ritmică era asigurată atât de Ovidiu Lipan (baterie) cât şi de Costin Petrescu (percuţie), acesta din urmă aducând un set de vreo 35 de tobe diferite, clopote, şi un gong chinezesc. La vioară a cântat de acum nelipsitul Mani Neumann. Concertul a avut drept scop adunarea de fonduri pentru România. Günther Reininger a declinat participarea sa la concert, datorită mai multor probleme pe care le avea la acea dată, dar a mărturisit ulterior că regretă. După acest eveniment, era proiectat un concert monumental, al revenirii în ţară, de data aceasta la Timişoara, dar el nu a mai putut fi susţinut din lipsă de organizatori.
În vara lui 1990 sunt realizate înregistrări în sala Hyde Park din Osnabrück, Germania, acestea fiind folosite la producerea unui nou material. Vocea lui Mircea Baniciu a fost înregistrată şi adăugată ulterior, în „Studio N” din Köln, Germania, iar masterizarea a fost făcută în „Happy Valley Studios” din Osnabrück. Producător a fost Josef Kappl.
Înregistrările s-au făcut digital, cu echipament profesionist (3 magnetofoane cu 32 de canale fiecare, cu posibilitate de cuplare între ele; 3 mese de mixaj computerizat etc.), în acest mod fiind finisate 18 piese. Iniţial se dorea editarea unui disc intitulat „Phoenix”, în colaborare cu o casă de discuri occidentală, iar albumul trebuia să apară în ţară în perioada august - septembrie. Nereuşind această variantă, în octombrie produsul a fost adus în România şi propus Electrecordului spre editare, având ca termen de lansare decembrie 1990. Datorită faptului că oferta casei româneşti de discuri nu acoperea nici măcar pe jumătate costurile producţiei, negocierile au fost întrerupte, iar materialul a fost pus „la sertar”. Acesta a fost scos pe piaţă oficial mult mai târziu, în 1997, fiind intitulat „Aniversare 35”, deşi o variantă piratată a acestuia apăruse cu circa doi ani înainte.
În acelaşi timp, Radio Timişoara Liberă, în cadrul serialului „Istoria muzicii rock”, a difuzat o serie de 5 emisiuni a câte o oră despre Phoenix (ciclu intitulat „Phoenix - istoria unui mit”), în care au fost prezentate o serie de piese inedite şi au fost rememorate multe întâmplări din cadrul formaţiei. Printre invitaţii realizatorului Petru Umanschi s-au aflat Bela Kamocsa şi Sorin Barca. Nicu Covaci nu a putut fi prezent live, în acele zile purtând negocieri la Bucureşti, cu Electrecordul, dar Umanschi îi luase un interviu înregistrat pe bandă, cu câteva zile înainte.
Tot în 1990 a fost vehiculată ideea înfiinţării unor fan-cluburi Phoenix, în Bucureşti şi la Timişoara, locuri în care să se găsească informaţii la zi cu privire la activitatea formaţiei, autografe, discuri, fotografii şi înregistrări deosebite.
Pentru luna decembrie 1990 fusese proiectată o apariţie televizată de trei ore, o retrospectivă la care să fie prezenţi şi foşti membri ai formaţiei. Nici acest eveniment nu a mai putut fi realizat.
La festivalul Rock '91, susţinut pe 1 şi 2 iunie 1991, în Parcul Tineretului din Bucureşti, organizatorul Dorian Ciubuc a invitat şi formaţia Phoenix, la sugestia lui Iuliu Merca. Acest eveniment a reprezentat concertul de revenire a formaţiei în ţară. Din componenţa iniţială lipsea basistul Josef Kappl, locul său fiind luat de Dietrich (Dixie) Krauser, fratele lui Erlend. Totodată, au fost cooptate şi două foste membre ale formaţiei Catena, anume Anca Vijan Graterol şi Ortansa Păun. Succesul repurtat în timpul concertului (după organizatorul Dorian Ciubuc ar fi fost prezenţi peste 60.000 - 70.000 de spectatori) l-a determinat pe liderul Nicolae Covaci să plănuiască din nou un turneu naţional al formaţiei Phoenix.
Organizatorul turneului avea să fie Dan Chişu, cel care, în 1975, colaborase cu formaţia la relizarea spectacolului „Cantofabule - Însă eu...”. Acesta a adus aparatură şi o instalaţie de sunet din Lituania, pentru a putea beneficia de un spectacol la standarde înalte. Totodată a realizat o publicitate pe scară largă a evenimentului.
Turneul s-a desfăşurat în septembrie 1991, formaţia avându-l, de această dată, pe Josef Kappl la bas. Dan Chişu dorea să îl aducă şi pe Günther Reininger, însă acesta „a fost imposibil de convins”. În conferinţa de presă susţinută pe 15 septembrie la Athenée Palace s-a declarat că se aşteaptă o medie de 10.000 de spectatori pe concert, precum şi că primul concert, programat a fi susţinut la Chişinău, a fost anulat din motive neelucidate. Totodată, s-au luat măsuri pentru înregistrarea video şi audio a concertelor, în vederea unui eventual disc live ori a unui film al turneului. În 1990, Nicu Covaci scosese în Germania un single, intitulat „Ciocîrlia/Perestroika”, ce conţinea mai vechile piese „The Lark” (1987) şi „Mr. G's Promises” (1988). Acest disc, realizat în 5.000 de exemplare, era destinat împărţirii către fani în cadrul acestor concerte, prin tragere la sorţi. În cele din urmă, însă, a ajuns să fie vândut pe stradă, contra sumei de 100 lei.
În turneu au fost cuprinse mai multe oraşe importante din ţară: Bucureşti (19 septembrie), Iaşi, Cluj (22 septembrie), Timişoara (24 septembrie) şi Constanţa (27 septembrie), în deschiderea concertelor cântând, timp de jumătate de oră Mircea Florian.
Pe parcursul concertelor, membrii formaţiei au rămas plăcut impresionaţi de faptul că spectatorii, cei mai mulţi tineri născuţi după plecarea lor în Germania, le ştiau textele „silabă cu silabă”. Începutul concertului timişorean — După minirecitalul lui Mircea Florian — l-au făcut dubaşii din Brăneşti.
Un interviu luat lui Nicu Covaci în toamna anului 1991, şi difuzat la Radio Constanţa (ulterior publicat în cotidianul „Telegraf”) a relevat multe lucruri inedite despre formaţie. În acest an apare primul fan-club Phoenix, anume în Bucureşti, sub coordonarea lui Florian Pittiş.
Tot în 1991, casa de discuri „Electrecord” a scos un disc, intitulat „Remember Phoenix” (titlul de pe eticheta discului diferă: „Negru Vodă”), ce cuprindea mai multe piese ale formaţiei de pe discurile din 1968, 1969, 1972 şi 1973. Acest disc a fost editat şi pe casetă audio. În aceeaşi perioadă apar casetele-compilaţii „Phoenix (1)” şi „Phoenix (2)”.
La începutul anului 1992, ulterior terminării turneului naţional, Nicu Covaci împreună cu Dan Chişu au pus bazele următorului proiect al formaţiei: noul album „SymPhoenix/Timişoara”. Acesta urma să fie realizat la un nivel superior celor anterioare, prin cooptarea unui grup simfonic (Orchestra Filarmonicii din Bucureşti) şi a două grupuri vocale („Song” şi „Grupul de «popi»”). Dan Chişu a reuşit să îi aducă la Bucureşti şi să îi cazeze acolo, „într-o perioadă cumplită de iarnă”, pe Mani Neuman — care va fi şi dirijorul orchestrei —, pe noul basist Volker Vaessen, pe chitaristul Ulli Brandt şi pe inginerul de sunet Klaus J. Eisner.
Costurile au fost, potrivit producătorului Dan Chişu, imense, s-a plătit masterizarea, iar publicitatea a avut alocată, pentru prima dată în România, suma de 10.000$. Nicolae Covaci s-a declarat foarte mulţumit de rezultat: „piesele înregistrate sunt aşa cum mi le-am dorit eu să fie iniţial. [...] Această producţie este prima de care pot spune că sunt mulţumit”. Noul material a fost promovat, în avanpremieră, la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, în vara anului 1992. Deşi s-au oferit să participe gratuit, cu orchestră şi cor, şi la Festivalul „Cerbul de Aur” (reluat după o pauză de 21 de ani), au fost refuzaţi. Albumul a fost lansat la Timişoara pe 20 decembrie 1992 aducând o noutate: primul compact disc cu Phoenix, pe lângă varianta pe (dublu) disc şi cea pe casetă audio. Totodată, a fost pregătită o ediţie de lux a discurilor (cca. 1.000 bucăţi), ce beneficia de o grafică deosebită, precum şi de o fotografie cu membrii Phoenix şi autografele acestora. Totuşi, în momentul lansării CD-urile nu fuseseră terminate. Aveau să apară pe piaţă abia în 1993. Acest nou produs a fost promovat şi printr-o serie de concerte, desfăşurate în luna decembrie a acelui an. Oraşele cuprinse au fost: Bucureşti (15), Craiova (18), Timişoara (20), Braşov (23), Ploieşti (25), Brăila (26) şi Constanţa (29). Deoarece au existat nişte diferende de ordin material, Nicu Covaci a renunţat la serviciile lui Mircea Baniciu. Ca solist vocal a evoluat Dragoş Bădoi (ex Direcţia 5), împreună cu invitatul special Tony Putrino (cel care a câştigat premiul de popularitate la ediţia din acel an a festivalului din Braşov).
Casa de discuri „Electrecord” a profitat de publicitatea iscată de noul album şi a reeditat, în acelaşi timp, LP-urile din anii 70. Oferindu-le pe piaţă la un preţ mult inferior (de exemplu 26 lei „Mugur de Fluier” faţă de 1.000 lei „Symphoenix/Timişoara”), a reuşit să vândă peste 100.000 de unităţi. Ca o ironie, „Electrecord” a înmânat discul de aur chiar lui Dan Chişu, reprezentantul formaţiei Phoenix.
În 1992 formaţia a fost invitată să susţină un concert la Sevilla şi a efectuat un turneu în S.U.A. şi Canada. Tot din 1992 datează şi un concert inedit, susţinut pe unul din holurile Politehnicii din Bucureşti. Au participat Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Mani Neumann, Ovidiu Lipan (?) şi Volker Vaessen.
La sfârşitul lui 1992 a luat fiinţă şi cel de-al doilea fan-club Phoenix, de data acesta la Timişoara, sub coordonarea Fundaţiei Independente pentru Tineret Timiş. Printre facilităţile oferite membrilor se numărau: intrarea gratuită la concert, accesul cu prioritate la albumele şi materialele promoţionale ale formaţiei. În momentul iniţierii se dorea organizarea unor serate muzicale săptămânale, precum şi invitarea unor foşti membri Phoenix să povestească despre formaţie.
Pentru anul 1993 s-au conturat trei evenimente: apariţia monografiei formaţiei, intitulată „Adevărata istorie a formaţiei Phoenix”, realizarea unui film documentar pe baza acesteia şi punerea în scenă a operei-rock „Empire of Vampires”, cu versuri în româneşte compuse de şerban Foarţă. Totodată, Nicu Covaci dorea să înfiinţeze o mică editură şi o casă de discuri. Nici unul dintre aceste proiecte nu a fost finalizat în acel an. Formaţia cânta în continuare cu Volker Vaessen la chitară bas şi Dragoş Bădoi ca solist vocal.
Tot în 1993 „Electrecord” a lansat compilaţia „Evergreens” — pe CD şi casetă audio —, devansând compact discul „Symphoenix/Timişoara”, a cărui apariţie pe piaţă întârzia. Iniţial se dorise o reeditare a „Ciclului anotimpurilor” pe suport modern. Datorită faptului că nu a fost consultat asupra formei finale, precum şi selecţia defectuoasă prezentă pe compilaţie l-au nemulţumit profund pe liderul Nicolae Covaci. Practic CD-ul începea cu trei piese de pe EP-urile formaţiei, continua cu întreg albumul „Cei ce ne-au dat nume” şi se sfârşea cu o selecţie de pe „Mugur de fluier”.
În acelaşi an, casa de discuri „Fanny” din Belgia a scos o copie pirat a albumului Cantafabule, tot pe CD, supranumită „Cant of a Bule”. Însă sunetul şi transpunerea de pe discul de vinil erau sub standarde.
Anul 1994 a adus cu sine plecarea vocalistului Dragoş Bădoi din formaţie. Nicolae Covaci a considerat că stilul acestuia de a cânta este „bun, dar uşurel”, neconcordând cu linia haiducească a formaţiei.
Între realizări sunt de menţionat două concerte la Bucureşti şi la Timişoara în formula anilor '60 (Nicu Covaci, Moni Bordeianu, Bela Kamocsa, Pilu ştefanovici), prilejuite de apariţia monografiei „Phoenix, însă eu...”. De menţionat este faptul că drumul muzicienilor de la Bucureşti la Timişoara a fost deschis de către maşinile de poliţie, toate zborurile fiind suspendate din cauza vremii. Cartea amintită, scrisă de Nicu Covaci, surprinde activitatea formaţiei din perioada 1962 - 1977 într-o manieră uşor romanţată. Volumul al doilea, dedicat perioadei ulterioare şi intitulat „Phoenix, dar eu...”, era programat să apară în primăvara lui 1995, însă din anumite motive Nicu Covaci nu l-a mai scris atunci.
„Phoenix, însă eu...” a fost apreciată de Uniunea Scriitorilor ca una dintre puţinele mărturii autentice de la jumatătea anilor '90 despre viaţa tineretului în România anilor '60-'70.
Tot acum este reluat proiectul „Empire of Vampires” — „Împăratul Vampirilor”, de data aceasta renunţându-se la ideea de stage performance. Cu scenariul şi piesele finalizate, se încerca găsirea unui producător dispus să finanţeze un film artistic. În acest sens a fost făcută o sesiune de înregistrări; piesa „I need a friend”, ca soundtrack principal al filmului, urma să apară şi pe un album viitor. Dorinţa liderului Phoenix era ca pelicula să fie regizată la Hollywood, iar în ea să joace actori celebri.
Paralel cu aceste activităţi, Nicu Covaci a realizat un proiect solo, înregistând piesa „Neverending Fight”. Ea a beneficiat de un videoclip produs de Antena 1.
În 1995 apare un alt material pirat: este vorba despre „Pasărea Rock”, ce cuprinde o parte din piesele înregistrate în 1990 şi cele două prelucrări de pe single-ul „Ballade For You/The Lark”. Nicolae Covaci a reacţionat prompt, dând în judecată casa respectivă de discuri.
În 1996 este reeditat albumul „Cantofabule”, de data aceasta cu denumirea corectă: „Cantafabule”. Diferă însă coperta (creaţie a lui Nicu Covaci, menită să o evoce pe cea iniţială a lui Valeriu Sepi, cenzurată în 1975) şi ultima piesă, „Phoenix”, care nu se mai termină cu acel solo de pian electric ci reia imnul „Fie să renască” enunţat la finalul primei compoziţii de pe album. În urma unui scurt turneu prin ţară formaia susţine şi un concert extraordinar la Sala Radio, pe 21 decembrie, în formula N. Covaci, J. Kappl., M. Neumann, D. Marcinkiewicz şi O. Lipan, la care s-a adăugat orchestra radiodifuziunii şi un cor mixt. Este prezentată pentru prima dată publicului român piesa „(The tale of) Baba Novak”, cu textul original în limba engleză. Nicu Covaci compune piesa „Ceata” pentru a susţine campania electorală a Convenţiei Democrate Române aceasta rămânând singura oară când s-a apropiat de politică.
În 1997 au fost lansate pe piaţă înregistrările din 1990, sub forma albumului „Aniversare 35”. Acest eveniment a prilejuit reunirea formaţiei pentru a susţine câteva concerte în Bucureşti şi Timişoara. Pe 9 august este înfiinţat clubul „Phoenix” din Constanţa.
Tot în acest an apare albumul „Phoenix dance explosion” al formaţiei Proiect K1, ce conţine compoziţii Phoenix interpretate într-o manieră techno-dance. Cea mai de succes prelucrare s-a dovedit a fi piesa „Fată Verde” (realizată după „Ochii negri, ochi de ţigan”).
În 1998 este lansat albumul de restituiri „Vremuri, anii 60...”. Acesta cuprindea, în afară de cele 6 piese româneşti de pe primele EP-uri ale formaţiei, încă şapte melodii din aceeaşi perioadă, înregistrate la Radioteleviziunea Română sau în particular, cu aparate artizanale. Albumele lansate în 1997 şi 1998 sunt promovate printr-o serie de concerte în vara lui 1998.
Tot în 1998, după o pregătire de jumătate de an, a fost pus în scenă spectacolul Cantafabule (supranumit remix). Acesta consta din piesele reorchestrate ale vechiului album din 1975, alături de altele noi sau de pe alte albume („Păpăruga”) şi de o serie de interludii. Partea muzicală era dublată de proiecţii de film şi balet pe scenă. Spectacolul a fost susţinut în şase mari oraşe din ţară. După terminarea spectacolului, Ionuţ Contraş se alătură formaţiei pe post de manager (din 2004), iar mai apoi pe post de percuţionist (din 2005).
Anul 1999 aduce cu sine reeditarea pe CD a albumelor „Cei ce ne-au dat nume” şi „Mugur de fluier”. În mai apare compilaţia „Club A - The Best Of”, pe care este prezentă şi formaţia Phoenix, cu piesa „Mica ţiganiadă”. În acest an, componenţa formaţiei se schimbă. Dintre vechii membri mai rămân doar Nicu Covaci şi Mani Neumann, alături de care vor cânta Tavi Colen şi Alin Oprea din formaţia Talisman, Lucian Cioargă (ex-Taxi) la tobe şi mai târziu Volker Vaessen la chitară bas şi Dzidek Marcinkiewicz la clape. Este lansat un maxi-single cu trei piese, intitulat „Ora-Hora”, pe care iniţial fusese programată să apară şi melodia „Baba Novak”. Acest material, precum şi un turneu prefaţau albumul ce avea să apară peste un an.
Aşadar, în 2000 este scos albumul „În umbra marelui urs” (ortografiere greşită care avea să fie corectată abia în 2003, la reeditare: „În umbra marelui U.R.S.S.”), fără lansare însă. Urmează o serie de concerte, atât în ţară cât şi în străinătate, la care a fost dăruit, o dată cu biletul, şi câte un exemplar reeditat al maxi-single-ului „Ora-Hora”. Din cauza unor dificultăţi ivite pe parcurs, turneul din România a fost întrerupt la jumătate. În Germania s-a pus în vânzare şi o casetă video, cuprinzând scene din concert şi purtând acelaşi nume: Ora-Hora. De asemenea, este finalizată şi o variantă în limba engleză a albumului, intitulată „In the Shadow of the Big Bear” având ca solist vocal pe Malcom J. Lewis (fostul basist al trupei „Black Sabbath”). Cu toate acestea, nu au beneficiat de promovare din partea casei de discuri, drept pentru care au reziliat mai târziu contractul.
După 2000
În 2001 formaţia se reuneşte în componenţa anilor '70 (împreună cu Mani Neumann) şi susţine un concert privat în decembrie la Opera din Bucureşti. La chitară bas va cânta pentru moment Eugen Tegu. Piesa „În umbra marelui U.R.S.S.” apare pe compilaţia „Rockada”, editată de revista „Fan hits & posters”.
În 2002 este susţinut un al doilea concert la Operă, de data aceasta pentru publicul larg. La chitară bas revine Ioji Kappl. În vară, Phoenix participă la festivalul de la Mamaia cu spectacolul intitulat „A fost odată în România”, invitaţii surpriză fiind Moni Bordeianu şi Gheorghe Zamfir. După acest eveniment, în octombrie, are loc un nou concert privat la Operă, dedicat celor care au sprijinit formaţia de-a lungul timpului, primul dintre cele două dedicate aniversării a 40 de ani de activitate muzicală a formaţiei. Concertul aniversar, „Phoenix - 40 ani de succes” reunea o mulţime de invitaţi surpriză: vechi membri ai formaţiei (Moni Bordeianu, Kamocsa Bela, Pilu ştefanovici - care nu va putea ajunge însă, Liviu Butoi, Valeriu Sepi, Costin Petrescu, Dzidek Marcinkiewicz, Volker Vaessen, Lucian Cioargă, Eugen Tegu, Alin Oprea, Tavi Colen, Ulli Brand) şi invitaţi speciali (Gheorghe Zamfir, Malcom J. Lewis, Jools Cooper, Sistem, Da Capo şi SymPhoenix Orchestra). Acest concert a fost organizat cu sprijin din partea Guvernului României. În seara zilei de 11 octombrie 2002, timp de 5 ore, a fost susţinut cel de-al doilea concert, la Sala Polivalentă, pentru publicul larg. Într-un interviu din 2002 Nicolae Covaci declara că, dacă ar fi fost lipsit de ajutor în organizarea concertului aniversar, ar fi intenţionat să pună capăt activităţii formaţiei Phoenix.
Tot în 2002, realizatorul TV Doru Ionescu produce primele două părţi ale „Integralei Phoenix 40”, prilejuite atât de momentul jubiliar cât şi de recentele descoperiri în arhiva Televiziunii Române. Episodul I („Vremuri”, difuzat pe 29 iulie) surprinde perioada beat a formaţiei (1962 - 1970), prezentând primele filmări şi videoclipuri realizate între 1968 şi 1969. Cei intervievaţi au fost Nicu Covaci, Bela Kamocsa, Mircea Baniciu, Petru Umanschi, Aurel Gherghel, Octavian şi Florin Silviu Ursulescu, Florian Pittiş, Paul Grigoriu, George Stanca, Camil Petrescu jr. şi Doru Tufiş. Al doilea episod („Cei ce ne-au dat nume”, difuzat pe 12 august) trece în revistă perioada anilor 70, cu filmările de la televiziune. Au fost intervievaţi: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan-ţăndărică, textierul şerban Foarţă, ziariştii Petru Umanschi, Octavian şi Florin Silviu Ursulescu, George Stanca şi Daniela Caraman-Fotea, actorul - colaborator Florian Pittiş, cercetătorul Andrei Oişteanu, operatorul şi DJ-ul Adrian Valentir.
Tot în 2002 casa de discuri EMI Electrola scoate pe piaţă un disc-pirat intitulat „Music Heritage”. Acesta cuprinde piese de pe CD-urile Vremuri, anii 60... (1998) şi Mugur de fluier (1999).
În 2003 este reeditat albumul „În umbra marelui U.R.S.S.”, de data aceasta la „Electrecord”, având adăugată o nouă piesă („Ceata I”). De Paşti este susţinut un concert de 3 ore împreună cu formaţia Humble Pie. În acest an apar următoarele două episoade din „Integrala Phoenix 40”. Al treilea („Fie să renască”, difuzat pe 28 ianuarie) surprinde perioada anilor 80 şi aduce elemente inedite: interviuri în premieră cu Ioji Kappl, Moni Bordeianu, Valeriu Sepi şi Paul şuvăgău (luate în dimineaţa concertului aniversar din 11 octombrie 2002), primele interviuri din '90 cu Nicu Covaci, Mircea Baniciu şi Moni Bordeianu, luate la Bucureşti şi Osnabruck, noi imagini din anii '70 (filmate de Ioan Cărmăzan), muzică şi fotografii din anii '80 (inclusiv Nicu Covaci cântând acasă la Mircea Florian în toamna lui 1989), primul concert Phoenix în Romania (la festivalul Rock '91), prima lor reunire de la Paris (în primavara lui 1990), şi recitalul de la Festivalul de la Mamaia, ediţia 1992. Toate acestea sunt completate de interviuri luate în 2000 lui Nicolae Covaci şi lui Ovidiu Lipan. Episodul al patrulea („Phoenix, însă... Nicolae Covaci”, difuzat pe 12 octombrie) este centrat pe perioada anilor 90. Pe lângă filmări private sau din arhiva TVR şi interviurile cu membrii formaţiei, în emisiune se mai destăinuie şi Dan Chişu (scenograf al ultimelor puneri în scenă ale Cantafabulelor în anii '70 şi artizanul proiectelor Phoenix în primii ani '90), Dorian Ciubuc, cel care i-a adus pentru prima dată în România în anii '90, după mai multe încercări nereuşite ale altora, Anca Vijan Graterol (membră în formaţie, atât în Germania cât şi la începutul anilor '90).
Pe data de 4 aprilie 2003, cu prilejul celor 40 de ani de activitate, Nicolae Covaci primeşte de la Eugen Simion, preşedintele Academiei Române, diploma „Distincţia culturală”. Florian Pittiş a menţionat în repetate rânduri faptul că l-a propus pe Nicu Covaci pentru a fi ales membru al Academiei.
În 2004 este cooptat în formaţie Cristi Gram (ex-Talisman), împreună cu care formaţia reunită începe lucrul la un nou album. Este efectuat un turneu în Canada, prilej cu care formaţia scoate o compilaţie intitulată „Empire of Vampires”, într-un număr limitat de exemplare. Aceasta conţine piese de pe albumele SymPhoenix/Timişoara (1992), Aniversare 35 (1997), Vremuri, anii 60... (1998), şi În umbra marelui U.R.S.S. (2003). Pe 9 octombrie este difuzat episodul al cincelea al „Intergralei Phoenix”, prilejuit de întâlnirea underground organizată în Club A din Bucureşti, pe data de 2 octombrie 2002. Este trecută în revistă toată istoria formaţiei şi sunt intervievaţi Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Ioji Kappl, Moni Bordeianu, Dorel Vintilă Zaharia, Ovidiu Lipan ţăndărică, Costin Petrescu, Mani Neumann, Corneliu „Schwartz” Calboreanu, Octavian şi Florin Silviu Ursulescu, Aurel Gherghel şi Dan Chişu. Ca element inedit, sunt prezentate câteva fragmente audio dintr-o emisiune de la Radio Europa Liberă (datate 1970) în care Cornel Chiriac discută cu Moni Bordeianu despre cenzura unor piese Phoenix din anii '60.
În 2005 formaţia participă organizează un turneu în SUA, prilej cu care va edita o compilaţie special pentru fanii de acolo, intitulată „Go West”. Pe aceasta vor apărea piese ale formaţiei cântate doar în limba engleză, între care două în premieră, ce aveau să apară pe albumul lansat în toamna aceluiaşi an. În ţară formaţia susţine un concert la Sala Palatului (pe 22 mai) pentru ajutorarea sinistraţilor din Timiş care fuseseră afectaţi de inundaţii.
Pe 21 octombrie 2005 Phoenix lansează albumul „Baba Novak” printr-un concert la Sala Palatului. Acest concert va fi înregistrat şi lansat un an mai târziu pe DVD: „Live at Sala Palatului”, cu prilejul turneului de promovare al noului album. Piesele „Zori de zi” şi „Mila 2 de lângă 3” au beneficiat de videoclipuri regizate de Tudor Gramescu.
În 2006 se desfăşoară turneul de promovare al albumului „Baba Novak”, susţinut în perioada 11 - 25 octombrie în 10 oraşe din România (Constanţa, Brăila, Braşov, Piteşti, Craiova, Arad, Cluj-Napoca, Bistriţa, Iaşi şi Bucureşti). Fiecare spectator a primit, pe lângă biletul de intrare, şi un video-CD conţinând videoclipurile „Zori de zi”, „Mila 2 de lângă 3” precum şi 2 piese din concertul de lansare al albumului („Andrii Popa” şi „Baba Novak”). Filmările TVR prilejuite de acest turneu au constituit materialul pentru un documentar difuzat în două părţi pe 1 decembrie 2006. Pe 27 noiembrie, „Jurnalul Naţional” scoate o ediţie de colecţie dedicată formaţiei Phoenix.
În februarie 2007, poetul şi regizorul de teatru Victor Cârcu lansează la o editură din Germania textul operei-rock Meşterul Manole, ilustrat cu schiţele originale ale lui Valeriu Sepi. La începutul toamnei Mircea Baniciu părăseşte formaţia din motive personale, fiind înlocuit cu Bogdan Bradu. Acesta din urmă mai cântase alături de formaţie şi la începutul anilor 2000, în lipsa lui Baniciu.
Pe data de 12 noiembrie 2007, Nicu Covaci, Florin Bordeianu, Josef Kappl, Manfred Neumann, Bogdan Bradu, Ionuţ Contraş şi Cristi Gram au fost decoraţi de către preşedintele Traian Băsescu cu Meritul cultural în grad de cavaler, în vreme ce Ovidiu Lipan ţăndărică, având primită această distincţie anterior, a fost înaintat la gradul de ofiţer.
Pe data de 19 noiembrie 2007 Phoenix a susţinut la sala mare a Teatrului Naţional din Bucureşti concertul aniversar „Phoenix & Friends 45 ani”. Acesta a fost, potrivit unui proiect mai vechi, „unplugged” (acustic) şi i-a avut ca invitaţi, pe Johnny Răducanu, Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş, Moni Bordeianu, Marius Mihalache, Stelu Encahe, Ludovic Orban, Cvartetul Passion şi Tavi Colen. În paralel, Nicu Covaci a realizat o expoziţie cu lucrări de artă ale sale în foaierul teatrului. Cu o parte din banii strânşi în urma acestui eveniment va fi constituită o „bursă Phoenix” acordată unei persoane meritoase pentru a studia la Institutul S.A.E. din Köln şi a deveni inginer de sunet cu atestare la nivel european. A fost anunţată organizarea unui festival cu tematică celtică, precum şi lansarea în primăvara anului 2007 a unui nou album legat de mai vechiul proiect „Antemioriţa”. Realizatorii tv Doru Ionescu şi Raluca Tamaş intenţionează realizarea episodului 6 din „Integrala Phoenix”, cu prilejul anversării celor 45 de ani de activitate (intitulat „Apocalipsa după Phoenix - Baba Novak”).
Sigla formaţiei reprezintă o pasăre Phoenix stilizată, de culoare roşie, şi a fost creată de către Nicolae Covaci. Primele apariţii ale acesteia datează din 1994. Ulterior aspectul siglei a variat în mică măsură, cele mai frecvente modele fiind:
- pasărea având înscris în conturul ei numele „Phoenix”- pasărea cu numele „Phoenix” înscris sub ea
- pasărea având înscris în conturul ei numele „Phoenix” şi dedesubt „Transsylvania”
- având înscris în conturul ei numele „Transsylvania” şi dedesubt „Phoenix”
Cea din urmă variantă este preferată în mod curent, regăsindu-se pe producţiile din 2005 încoace. Aceeaşi siglă este utilizată şi de către casa de discuri „Phoenix Records”.
Legăturile cu formaţia Farfarello (Germania)
Formaţia Farfarello, întemeiată în 1982 de către Ulli Brand şi Mani Neumann (membru Phoenix din 1979), împreună cu basistul Ecke Volk, deţine în repertoriu multe piese care se regăsesc şi în discografia Phoenix. Mani Neumann declara în 2006 că „Farfarello a avut mare succes la vremea respectivă, dar ei au fost, bineînţeles, influenţaţi de muzica grupului Phoenix”. Astfel, pe albumul „Farfarello Geschichte 1984 - 1986” apar piesele: „Jovano” (corespunzător lui „Jovano, Jovanke”) şi „Die Lerche” („Ciocârlia”). Piesa „Der Gallier”, o prelucrare instrumentală a melodiei „Norocul Inorogului”, apare pe albumele „Traumzeit” şi „Ich Fühle”, iar Balada se găseşte pe albumele „Farfarello und Freunde Live 98” şi „Farfarello Classics”, pe ultimul împreună cu „Sylvanna” („Strunga”). „Walpurgisnacht” de pe albumul „Ich Fühle” reprezintă solo-ul pe care Mani îl prestează cu succes în concerte, în timpul piesei „Negru Vodă”. De asemenea, pe aproape toate albumele Farfarello se regăsesc teme din compoziţii Phoenix, existând de altfel două piese care se numesc „Moldau” şi „Bucuresti” (ultima cu teme din „Orient Expres”). Pe albumul „Live it” este creditat şi Nicu Covaci, iar Ioji Kappl a colaborat de multe ori şi încă mai colaborează cu Farfarello. De asemenea, chitaristul Ulli Brand a colaborat cu Phoenix pe albumul „SymPhoenix/Timişoara”, în 1992.
Componenţă
Membri actuali - Nicolae Covaci - chitară, voce (1962-prezent)
- Ovidiu Lipan „ţăndărică” - baterie, percuţie (1975-1978, 1980-1981, 1988-1998, 2001-prezent)
- Ionuţ Contraş - manager (1998-prezent), backing vocals, percuţie (2005-prezent)
- Cristi Gram - chitară, backing vocals (2004-prezent)
- Bogdan Bradu - voce (2003-2004, 2007-prezent)
Foşti membri (selecţie) - Kamocsa (Kamo) Béla (1962-1970) - bas, baterie
- Florin (Moni) Bordeianu (1962-1970, 1977-1978) - voce
- Miti Cîmpan (1962-1964) - pian
- Adi Pavlovici (1962-1963) - chitară, voce
- Doru Creşneac (1963-1965) - chitară
- Claudiu Rotariu (1963-1968) - chitară
- Ioan (Pilu) ştefanovici (1963-1968) - baterie
- Günther (Spitzly) Reininger (1966-1971, 1974-1976) - pian, clape
- Dorel Vintilă Zaharia (1968-1970) - baterie
- Liviu Butoi (1970-1973) - oboi, flaut
- Zoltan Kovacs (1970-1971) - bas
- Cornel (ţulă) Liuba (1970-1971, 1976-1977) - baterie
- Mircea Baniciu (1970-1977, 1990-1992, 2001-2007) voce, chitară, tamburină
- Valeriu Sepi (1971-1974) - percuţie
- Costin Petrescu (1972-1975, 1990) - baterie, percuţie
- Eugen Gondi (1975) - percuţie
- Erlend Krauser (1976-1978) - chitară, vioară
- Christoph Bank (1978) - bas
- Bubi Dobrozemsky (1978-1981) - violoncel, voce
- Ulli Heidelberg (1978-1980) - chitară, vioară, voce
- Ivan Kopilovic (1978-1982) - armonii vocale
- Meinolf Bauschulte (1979-1980) - baterie, voce
- Tom Buggie (1980-1981) - bas
- Sabin Dumbrăveanu (1980-1981) - violoncel
- Dzidek Marcinkiewicz (1983, 199?-1999) - clape, bas, voce
- Volker Vaessen (1992-1993, 1999-2000) - bas
- Dragoş Bădoi(1992-1994)-solist vocal
- Lucian Cioargă (1999-2000) - baterie
- Tavi Colen (1999-2000) - voce
- Alin Oprea (1999-2000) - chitară solo, voce
- Malcolm J. Lewis (2000) - voce
- Eugen Tegu (2001-2002) - bas
- Josef Kappl - bas, voce, (vioară, blockflöte) (1971-1978, 1987-1991, 1994-1998, 2001-2008)
- Mani Neumann - vioară, blockflöte (1979-1981, 1988-2008)
Iris
IRIS este o formaţie de hard-rock din România, fondată în 1976, la Bucureşti.
Din prima componenţă au făcut parte Nuţu Olteanu (chitară), Emil Brando (chitară bas) şi bateristul Nelu Dumitrescu. Formaţia a trecut prin numeroase schimbări de formulă, cea mai reprezentativă fiind cea care a avut în componenţă cuplul de chitarişti Nuţu Olteanu - Adrian Ilie, avându-l ca solist vocal pe Cristian Minculescu. La mijlocul anilor optzeci, după desprinderea mai multor dizidenţe (Voltaj - 1982, Incognito - 1984), are loc cel mai spectaculos „transfer” din istoria rockului autohton, prin trecerea lui Nuţu Olteanu, Marti Popescu şi Dan Bittman la Holograf.
Formula actuală (din 1986) a formaţiei îi include pe Valter Popa (chitară), Ion „Nelu” Dumitrescu (baterie), Doru „Boro” Borobeică (bas), Cristian Minculescu (voce). Ca invitat permanent apare Relu Marin (clape).
Istoria formaţiei Iris se întinde pe o perioadă de peste trei decenii, timp în care formaţia a trecut prin diverse transformări (plecarea şi venirea altor membri), diverse perioade istorice, fără însă a renunţa la principiile sale, la visele şi speranţele de libertate, nedezamăgindu-şi niciodată fanii.
În 1977 Nuţu Olteanu (chitară solo), Emil Lechinţeanu (chitară bas) şi Nelu Dumitrescu (baterie) fondează Iris, activând în underground la Clubul de la ora 7.
În acelaşi an, majoritatea membrilor grupului Phoenix părăsesc ţara. Comunismul autoritar privea cu ostilitate acele manifestări muzicale care nu se încadrau în "linia partidului". Cu toate acestea, tineri entuziaşti nu abandonează corabia viselor şi a speranţei. Mircea Baniciu continuă să cânte piesele Phoenix şi după plecarea lui Nicu Covaci, deşi a fost, în nenumărate rînduri, anchetat de Securitate.
Urmează marele concert din vara lui 1977 de la Sala Polivalentă, unde au cântat: Sfinx, Roşu şi Negru, Catena, Progresiv TM, FFN (Formaţia Fără Nume). La acest concert au cântat şi cei de la Iris, chiar dacă nu apăreau în afiş. Totuşi cei 10.000 de spectatori sunt încântaţi de evoluţia lor.
Date importante
- 1977 - Nuţu Olteanu (chitară solo), Emil Lechinţeanu (chitară bas) şi Nelu Dumitrescu (baterie) fondează Iris.
- 1978 - Prima apariţie discografică, pe compilaţia Formaţii de muzică pop 3, cu piesa lui Emil Brando - „Corabia cu pânze”, avându-l ca vocalist pe Ioan Jecan. În această perioadă colaborează cu Sorin Chifiriuc (Domino, Sfinx).
- 1980 - relansarea trupei în formula Adrian Ilie, Anton Hasias, Niki Dinescu, Cristian Minculescu
- 1984 - Iris, primul album de heavy metal din România, considerat de mulţi fani drept cel mai bun produs al formaţiei
- 1986 - stabilirea componenţei actuale, prin venirea lui Valter Popa şi a lui Doruleţ Borobeică
- 1987 - apare Iris II
- 1988 - Apare Iris III – Nu te opri!. Anul 1988 a fost unul foarte agitat pentru formaţie. Grupul este suspendat, Iris fiind considerat la momentul respectiv un „adversar” periculos al regimului şi totodată un exemplu negativ pentru tineretul României comuniste.
- 1990 - Instrumentele formaţiei sunt distruse într-un incendiu.
- 1993 - Apare IRIS V, albumul considerat cel mai puternic influenţat de genul heavy metal.
- 1996 - Formaţia semnează un contract valabil pe şase ani cu Zone Records, una dintre clauze fiind producerea a cel puţin un album nou în fiecare an; primul rezultat al noii colaborări este discul Lună plină.
- 1997 - În 17 octombrie are loc la Sala Polivalentă un concert aniversar, cu ocazia căruia sunt invitaţi cei mai mulţi dintre foştii componenţi.
- 2000 - Este desfăşurat proiectul Iris - Athenaeum, unde un număr de piese sunt reorchestrate prin colaborarea cu o orchestră filarmonică.
- 2002 - Apariţia albumului Mătase albă coincide cu jubileul Iris 25 de ani. Discul include colaborarea cu Mick Box şi Bernie Shaw, membrii ai formaţiei britanice Uriah Heep. (Este lansat cu această ocazie Lady in black, cu versurile cântate în două limbi, română şi engleză.)
- 2003 - Cvadruplul album I.R.I.S. 4Motion include proiecte solo ale celor patru membri, susţinute şi de un turneu naţional.
- 2005 (decembrie) - apare Iris Maxima
- 2007 - În iulie, formaţia cântă în deschiderea concertului Rolling Stones, iar pe 5 octombrie are loc sărbătorirea a 30 de ani de existenţă, printr-un concert extraordinar pe Aeroportul Băneasa, ocazie cu care se lansează un dublu compact disc, intitulat Cei ce vor fi.
- 2007 (6 octombrie) - Membrii Iris sunt decoraţi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru promovarea rockului timp de treizeci de ani.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)