căutare personalizată

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Holograf



Holograf este una dintre cele mai iubite trupe rock din Romania. Cei 25 de ani care au trecut de la infiintarea grupului nu si-au lasat deloc amprenta, ba dimpotriva, am putea spune ca Holograf sunt ca vinul de calitate: o data cu trecerea timpului sunt parca si mai buni.

   Primele trupe rock aparute in Romania au fost trupe studentesti, primele festivaluri de gen au fost la randul lor studentesti, asta datorita faptului ca muzica rock "prindea" la cei aflati la varsta studentiei, putand fi descoperita de tineri dincolo de perdeaua de fum a muzicii usoare oficiale. Mediul studentesc asigura boema necesara genului si permitea mici excese muzicale si vestimentare, caci in casele de cultura directivele cenzurii erau ocolite cu ingeniozitate.

   Asa se face ca Mihai Pocorschi, student la Politehnica si folkist, castigator al festivalului "Primavara baladelor", a inceput sa repete la Casa de Cultura a Studentilor impreuna cu cativa studenti de la Geologie, in toam-na anului 1978. Unii au plecat, altii au venit, iar in cele din urma s-a inchegat o formula din care faceau parte Mihai Pocorschi, (chitara/voce), Eugen Sonia (bas), Cristian Lesciuc (chitara solo) si Boris Petroff (tobe). Ei si-au spus Holograf. Foarte curand, postul de tobosar a fost preluat de Edi Petrosel. A mai venit si Tino Furtuna (clape), iar solist vocal a devenit Stefan Radescu. Mai tarziu, Cristian Lesciuc a fost inlocuit de Cornel Stanescu si aceasta a ramas formula Holograf in perioada studentiei. Impreuna au castigat premii la festivalurile studentesti si au facut primele imprimari la radio si televiziune. Anii roz ai studentiei au trecut ca prin vis si membrii grupului au fost pusi in fata unei mari probleme. Pe atunci, absolventii se raspandeau prin toata tara, fiind trimisi prin repartitie la post, in orase care mai de care mai departe de Bucuresti, asa ca formatiile studentesti dispareau. Cei de la Holograf au ramas impreuna, reusind sa se "grupeze" toti aproape de orasul Pitesti. Au fost doi ani de navete obositoare si de eforturi materiale, facute pentru a putea repeta si canta. Datorita incapatanarii de a ramane uniti cu orice pret, Holograf a devenit un nume in lumea muzicala a vremii. Venise momentul pentru inca un pas inainte. Inceputa cu gandul unui contract in strainatate, colaborarea cu Gabriel Cotabita (voce) si Nicki Themistocle (bas) s-a transformat in formula cu care Holograf a lansat primul album, Holograf 1, aparut in 1983. Din pacate, cei doi veneau din Craiova si nu puteau ramane permanent in capitala. Discul a placut datorita sonoritatilor moderne, a notei de umor si a vocii inconfundabile a lui Gabi Cotabita. Aparitiile in Cenaclul Flacara i-au dus prin tara si lumea a inceput sa-i recunoasca. Un turneu in U.R.S.S. i-a despartit de Cotabita, dar i-a determinat sa devina liber-profesionisti.

   In momentul acela, Holograf ii continea pe Mihai Pocorschi, Edi Petrosel, Tino Furtuna si Marti Popescu (bas). Ei l-au convins pe Dan Bittman - pana atunci solist la Blitz, Domino si Iris - sa li se alature si sa inceapa sa faca o muzica mai clar orientata spre rockul anilor 80. Mihai Pocorschi s-a imbolnavit de hepatita, asa ca si Nutu Olteanu a parasit Irisul si a venit la Holograf. Era 1986 si pentru Holograf urma prima vara la Costinesti. Cu o formula valoroasa, cu o dotare tehnica solida si cu marea ambitie de a intra in randul trupelor mari, grupului Holograf i-a fost de ajuns un turneu national ca sa devina un nume reprezentativ. Au imprimat material pentru inca un disc si s-au pregatit sa devina niste profesionisti - sa traiasca din muzica lor. Dar Marti Popescu s-a hotarat sa plece definitiv din tara si, din ianuarie 1987, a fost inlocuit la bas de Iulian Vrabete. Perioada 87 - 89 a insemnat pentru grup turneele prin tara, verile de la Costinesti si trei albume, Holograf 2, Holograf 3 (un record de vanzari) si Holograf 4 (primul maxi-single). Reusisera chiar sa cante in diverse participari oficiale in Bulgaria, Coreea de Nord, Polonia si U.R.S.S. Holograf era fara indoiala un succes si se situa in fruntea oricarui fel de clasamente.

   A venit insa si decembrie 1989. Cortina de Fier a cazut si Ves-tul, pana atunci doar zarit prin reviste si pe casete video, era gata sa fie cucerit. Sau cel putin asa credeau ei. La inceputul anului 1990 au avut primele deplasari, in Franta si Anglia. Asa au aflat ca succesul amabil dintr-o sala de spectacol sau o imprimare nu inseamna nimic, ca nu e suficient sa frunzaresti reviste ca sa intelegi cum functioneaza o piata muzicala nemiloasa. Nutu Olteanu s-a stabilit in Suedia si locul lui la chitara a fost luat de Florin Ochescu. A fost din nou un moment dificil. In tara, muzica romaneasca de orice fel fusese maturata de cea straina care, dupa decenii de cenzura, exploda in radiouri, televiziuni si discoteci. Ca si cu zece ani in urma, solutia a fost schimbarea "cuibului". In perioada 1991 - 1993, trupa a cantat in Olanda, in cluburi si discoteci, reusind astfel sa ramana impreuna si sa descifreze sistemul perfectionat al pietei muzicale europene. In tara au cantat sporadic si au mai scos un album, Banii Vorbesc. In 1993, Florin Ochescu paraseste trupa si este inlocuit de Romeo Dediu, un tanar chitarist venit de la trupa Commando. Anul 1994 a fost anul reinvierii pentru muzica romaneasca. Lumea incepuse sa se sature de MTV si era dispusa sa redescopere trupele autohtone. Piata publicitara a inceput sa organizeze evenimente si lucrurile au inceput sa se miste. Dar acum aveau de luptat cu o alta amenintare - fiecare an aducea un nou curent "la moda". Pana la urma, insa, Holograf a reusit sa depaseasca acel complex de "trupa batrana" si sa-si vada de drum. In 1995 a aparut albumul Stai In Poala Mea, inca tributar rock-ului anilor 80. Anul 1996 aduce insa 69% Unplugged, o colectie de hituri ale grupului, interpretate live. Adevaratul succes a venit in 1998, odata cu Supersonic, iar Holograf incepea acum o noua etapa. Albumul Undeva Departe, din 1999, a mai produs un hit, iar Holografica, aparut in noiembrie 2000, a spulberat recordurile de vanzari. Pentru prima data, o trupa romaneasca avea un succes absolut, indiferent de varsta si gusturile ascultatorilor, fie ei in tara sau peste hotare. Acum, orice produs Holograf este judecat mult mai atent si singura sansa este incercarea de a depasi nivelul atins ante-rior. Mai presus de palmares, de victorii sau de infrangeri, Holograf a aratat ca dragostea pentru muzica a unor oameni, prietenia lor si ambitia de a merge pe aceasta cale pot transforma un vis in realitate. Pur si Simplu este concluzia acestei stari de fapt. Compus, aranjat, inregistrat si produs de Holograf, albumul este prima realizare complet independenta, intr-un moment in care grupul a considerat ca are suficeienta experienta spre a-si decide singur drumul.

Niciun comentariu: